niedziela, 15 lutego 2015

PIECZEŃ RZYMSKA

Zamiast tradycyjnych kotletów mielonych :)





SKŁADNIKI:

ok 0,70 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1-2 namoczone w mleku bułki
2 podsmażone w kosteczkę cebulki



PRZYPRAWY:


0,5 łyżeczki ziarenek smaku lub innej warzywnej przyprawy
sól do smaku
trochę mielonego kminku i pieprzu
1 ząbek czosnku
lub inne ulubione przyprawy
ketchup

WYKONANIE:


Wszystkie składniki mieszamy razem z przyprawami, roztartym z odrobiną soli czosnkiem. Jeżeli bułki nie wchłonęły całego mleka to je odlewamy i lekko wyciskamy. Dokładnie wszystko wyrabiamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub innego i formujemy. Wierzch mięsa polewamy ketchupem i rozsmarowujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 1 godziny w temperaturze ok 180 stopni C. Mięso ma się dobrze zarumienić. Kroimy na plastry, podajemy z ziemniakami, ulubioną surówką i sosem. Ja podałam z marchewką na ciepło.  
Dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno jako dodatek do kanapki.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz