niedziela, 20 września 2015

MARCHEWKA NA CIEPŁO

Taką marchewkę robię często, bo wszyscy bardzo ją lubimy. Po starciu i zalaniu wodą praktycznie robi już się sama, potrzeba jej tylko czasu. Na końcu ją doprawiamy i gotowe. Jest słodka i pyszna, pasuje do ziemniaczków i różnego rodzaju mięs. 




SKŁADNIKI:
ok. 1 kg marchewki
3-4 łyżki cukru
mąka i śmietana do zagęszczenia
po łyżce masła i ewentualnie miodu
szczypta soli


WYKONANIE:

Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zalewamy wodą, na równo z marchewką. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 30 minut. Gdy jest już miękka dodajemy cukier, sól oraz podbijamy mąką wymieszaną ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Chwilkę jeszcze gotujemy, na końcu dodajemy masło i ewentualnie łyżkę miodu. Podajemy na ciepło.


MAŁA RADA:

W pierwszej kolejności wstawiam na gaz marchewkę, potem zajmuję się resztą obiadu. Z tej porcji wychodzi jej dość dużo, więc możemy zmniejszyć składniki o połowę. Czasami kupuję marchew z groszkiem w formie mrożonki i tak samo przygotowuję. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz