niedziela, 20 grudnia 2015

CIASTKA Z OCZKAMI

Bardzo dawno nie piekłam żadnych ciastek, wynikało to z ciągłego braku czasu. Dziś wykopałam przepis z moich starych zbiorów i razem z moją pomocnicą zabrałyśmy się do dzieła. I szczerze Wam powiem, że ciacha wyszły mega kruche i delikatne. Pięknie się prezentują zwłaszcza obsypane cukrem pudrem, rozpływają w ustach. Obiecuję, że takich pysznych ciasteczek nie kupicie nawet w najlepszej cukierni. Polecam :)



SKŁADNIKI:
0,5 kg mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
1 kostka masła lub margaryny (użyłam Palmy z murzynkiem)
1 całe jajko, 1 żółtko
1-2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego

DODATKOWO:

dżem lub marmolada ( powidło będzie za kwaśne)
cukier puder do posypania




WYKONANIE:


Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder. Dodajemy zimną margarynę i dokładnie siekamy nożem. Robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka oraz jogurt lub śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Można schować na całą noc, ciastka zyskają dodatkowo na swojej kruchości.
Ciasto dzielimy na pół, Cienko wałkujemy, jedną połowę wykrawamy za pomocą szklanki lub foremki ciastka pełne, dobrze jak je nakłujemy widelcem, drugą część za pomocą małej  zakrętki wykrawamy dziurki. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni C ok 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Gdy nasze ciasteczka już przestygną smarujemy pełny krążek dżemem i przykrywamy ciastkiem z dziurką. Całość obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)




CIASTECZEK  PO MAŁYM PODKRADANIU PRZEZ DZIECI I NIE TYLKO ;) WYSZŁO PO PRZEŁOŻENIU 40 SZTUK. 

4 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie!!! Chyba się skuszę na ich zrobienie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Zrób koniecznie bo są bardzo kruchutkie i pyszne :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Tymi ciastkami przypomniałaś moje ulubione ciastka, w dodatku pierwsze ciastka, które samodzielnie zrobiłam. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :) A swoją drogą ja też zaczynałam z tymi ciasteczkami, swoją przygodę z pieczeniem. Pozdrawiam

      Usuń