niedziela, 26 lipca 2015

PIERNIK NA SZYBKO

Zapraszam na ciasto z serii ,,nie chce mi się stać przy garach'', ale placka bym zjadła. Wszystkie składniki wkładamy do miski, ucieramy i pieczemy. Z przepisu mamy niezły kawałek piernika ;) A tak na poważnie jest to ciasto, które zawsze wychodzi, ze składników które zazwyczaj mamy pod ręką. Jest idealny dla niespodziewanych gości i małe co nie co do kawy. Nie zniechęcajcie się, że w przepisie jest tak dużo sody, tak ma być, jest nie wyczuwalna. Zapraszam :)





SKŁADNIKI:

2 całe jajka
2 szklanki cukru*
2 łyżki płynnego miodu lub dowolnego dżemu
2 szklanki mleka
4 płaskie łyżeczki sody
4 szklanki mąki pszennej
kostka margaryny
2 łyżki przyprawy do piernika i cynamonu. 
3 łyżki kakao

WYKONANIE:


Rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do przestudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy cukier, przyprawy, kakao. W mleku rozpuszczamy sodę, dodajemy miód i wszystko razem dokładnie miksujemy do połączenia składników. Na końcu wlewamy margarynę (może być ciepła) Dokładnie ubijamy i przekładamy do formy o wym. 25/40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temp. 150 stopni C termoobieg lub 180 stopni C ustawienie góra - dół. Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą. Możemy także przekroić na pół , przełożyć dowolnym kremem lub powidłem. Smacznego :)

* Do ciasta można dodać mniej cukru, wg własnego uznania ;)

sobota, 25 lipca 2015

SURÓWKA

Pyszny dodatek do hamburgerów, tortilli lub po prostu dań mięsnych. Zapraszam :)






SKŁADNIKI:
0,5 niedużej kapusty pekińskiej
czerwona papryka
czerwona cebula
zielony ogórek
majonez
jogurt naturalny
musztarda
sól, pieprz

WYKONANIE:

Kapustę drobno siekamy, ogórka kroimy na plasterki, cebulę w piórka a paprykę w kostkę. Przekładamy do salaterki, dajemy po 2-3 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego,odrobinę musztardy,
przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i chowamy na chwilę do lodówki żeby smaki się przegryzły. Smacznego!






poniedziałek, 13 lipca 2015

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Bardzo prosty i pyszny sernik z dodatkiem brzoskwiń. Ciasto, które zawsze się udaje oraz zadowoli nie jednego łasucha :)






SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
szklanka cukru pudru
kostka margaryny

SKŁADNIKI NA SER:

1 kg sera mielonego (vitanello naturalny z biedronki)
2 całe jaja
margaryna
2 budynie waniliowe
szklanka cukru pudru
puszka brzoskwiń
otarta skórka oraz sok z jednej cytryny

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

5 białek
0,5 szklanki cukru
kopiata łyżka mąki ziemniaczanej


WYKONANIE CIASTA:

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicy, wsypujemy puder i mieszamy.  Dodajemy zimną margarynę, siekamy dokładnie nożem. Robimy wgłębienie do którego dodajemy żółtka, zarabiamy ciasto, jeśli nie chce się zarobić możemy dolać łyżkę zimnej wody. Ciasto dzielimy na dwie części mniejszą owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki, większą wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wym 25/40 i podpiekamy ok. 20 minut w temperaturze 150 stopni C termoobieg lub 170-180 stopni C zwykły piekarnik.


PRZYGOTOWANIE SERA:

Rozpuszczamy margarynę. Do miski przekładamy ser, wbijamy jajka, dajemy cukier puder i dokładnie ubijamy. Na końcu dodajemy przesiane budynie, skórkę oraz sok z cytryny a także zimny tłuszcz. Masę serową wylewamy na podpieczone ciasto. Brzoskwinie kroimy na plasterki, odsączamy na sicie i wykładamy na wierzch lub w środek sera (wlewamy połowę masy układamy brzoskwinie i zalewamy resztą sera) Jak kto woli.


PRZYGOTOWANIE BEZY:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier i porządnie ucieramy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na masę serową i wyrównujemy. Na pianę ścieramy ciasto z zamrażarki, pieczemy ok. 1 godziny. Studzimy w lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Wyciągamy z blachy dopiero jak sernik będzie całkowicie zimny. Smacznego :)

Na talerzu obok sernika jest pyszny miodownik, przepis tutaj: klik












piątek, 10 lipca 2015

MIODOWE CIASTO

Bardzo pyszne i popularne ciasto, które piekły nam nasze mamy lub babcie. Najbardziej lubię w tym cieście masę z kaszą manną i dodatkiem olejku migdałowego oraz kwaśny dżem, który przełamuje słodycz ciasta. Polecam, jest pyszny, łatwy i nie drogi. Kto jeszcze nie piekł tego placka gorąco polecam lub przypominam przepis, bo jest tego wart. Ciasto należy przygotować przynajmniej dzień przed podaniem aby z łatwością dało się kroić oraz wszystkie jego smaki połączyły się ze sobą. Smacznego :) 




CIASTO:
60 dag mąki pszennej
3 całe jajka
20 dag cukru pudru
3 łyżki miodu
10 dag margaryny
łyżeczka sody

KREM:

2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru 
9 łyżek kaszy manny
masło lub margaryna
olejek migdałowy

DODATKOWO:

słoiczek powidła śliwkowego lub dowolny kwaśny dżem
1 truskawkowa galaretka
kilka kropli soku z cytryny


POLEWA:

0,5 kostki margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
5 łyżek kwaśnej śmietany lub mleka
łyżka żelatyny

WYKONANIE CIASTA:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem pudrem oraz sodą, dodajemy margarynę i dobrze siekamy nożem. Robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy miód. Zarabiamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. Pieczemy w blachach o wymiarach 25/40 wyłożonych papierem do pieczenia w temp 150 stopni C termoobieg lub 170-180 stopni C piekarnik zwykły, na złoty kolor.

WYKONANIE KREMU:

Do garnka najlepiej z podwójnym dnem wlewamy 1,5 szklanki mleka, gdy się zagotuje dodajemy cukier. Do połowy szklanki mleka dajemy kaszkę mannę, wlewamy na mleko i gotujemy do momentu aż kaszka dobrze zgęstnieje, cały czas mieszamy aby się nie przypaliła. Odstawiamy do wystudzenia. Masło rozcieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnej kaszki dobrze miksując. Na końcu dodajemy parę kropli migdałowego olejku.



PRZYGOTOWANIE GALARETKI:
Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody, wstawiamy do naczynia z zimną wodą. Gdy ostygnie mieszamy z powidłem i sokiem z cytryny, odstawiamy do lodówki lub zamrażarki często sprawdzając bo szybko nam zastygnie.






SKŁADANIE CIASTA:

Ciasta wyciągamy z blach i rozkładamy obok siebie. Dwa blaty smarujemy bardzo gęstą galaretką. Gdy już dobrze zastygnie, krem dzielimy na pół i równo nakładamy na ciasta z galaretką. Kładziemy jeden blat na drugim i przykrywamy trzecim - pustym. Lekko dociskamy. Polewamy polewą. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce. 



WYKONANIE POLEWY:
Wszystkie składniki  oprócz żelatyny rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (jak nie chce się rozpuścić wrzucam na parę sekund do mikrofali) i dodajemy do polewy. Mieszamy i lekko studzimy. Polewamy placek. Smacznego! 


Ciasto wspaniale smakuje również bez polewy :)