sobota, 29 sierpnia 2015

PSZENNY CHLEBEK NA MAŚLANCE

Większość moich chlebów powstaje w niedziele, kiedy skończy się pieczywo i nie ma chętnego żeby poszedł do sklepu. Z kilku prostych składników, które zazwyczaj mamy pod ręką upiekłam, ku radości moich domowników ten pyszny, lekko kwaskowaty, mięciutki i pachnący chlebuś. Najbardziej  lubię patrzeć jak bochenek siedząc w piekarniku rośnie po prostu w oczach. Przepis pochodzi ze strony Pożeraczka czyli raz a dobrze.




SKŁADNIKI:
0,5 kg mąki pszennej
2,5 dag drożdży
350 ml letniej maślanki
1 łyżeczka cukru i soli

GLAZURA:
1 łyżka mąki ziemniaczanej wymieszana z odrobiną wody

WYKONANIE:

Maślankę lekko podgrzewamy. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy po 2 łyżki maślanki i mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z solą oraz rozczynem i maślanką. Ciasto dobrze wyrabiamy ma być gładkie oraz nie klejące do rąk. Odstawiamy na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz chwilkę wyrabiamy oraz  formujemy podłużny bochenek, wykładamy na dużą blachę od piekarnika. Odstawiamy na ok. 0,5 godziny. Wyrośnięty chlebek nacinamy i smarujemy wodą lub tak jak ja to zrobiłam glazurą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni C ustawienie góra-dół na ok. 40-50 minut. Smacznego :)

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Zapraszam na kruche i pyszne ciasto za śliwkami, które bardzo szybko znika.....


SKŁADNIKI:

3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
margaryna 250 g
łyżka smalcu
3 żółtka, 1 całe jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 1-1,5 kg śliwek węgierek


WYKONANIE:

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy zimną margarynę i siekamy. Robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Szybko zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie części. Większą rozwałkowujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25/40 cm i podpiekamy ok. 10-15 minut w temperaturze 185 stopni C ustawienie góra dół, aż ciasto delikatnie się zarumieni. Mniejszą owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i dzielimy na pół. Na podpieczone ciasto układamy owoce skórką w dół i jeśli owoce są kwaśne posypujemy je paroma łyżkami cukru. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażarki i pieczemy ok. 20-30 minut, aż nasz placuszek na wierzchu mocno się zarumieni. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem, życzę smacznego :)



sobota, 22 sierpnia 2015

KIEŁBASA W SOSIE CEBULOWYM

Gdy zostaje nam kiełbasa z grilla i nie mamy pomysłu co z nią zrobić możemy przygotować ją w pysznym cebulowym sosie oraz podać z ziemniakami i ulubioną surówką. Męska część rodziny na pewno będzie zachwycona. Polecam :)





SKŁADNIKI:

2-3 laski dobrej jakościowo kiełbasy
6-8 szt cebuli
tłuszcz do smażenia
mąka i śmietana do zagęszczenia sosu
przyprawy: liść laurowy, 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, kminek, zioła prowansalskie, pieprz mielony,sól. 


WYKONANIE:

Kiełbasę kroimy na kawałki i nacinamy z dwóch stron. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z wszystkich stron. Wyciągamy kiełbasę na talerz. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na tej samej patelni, często mieszając. Podlewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele i pieprz ziarnisty oraz kminek, przykrywamy. Gdy zrobi nam się sos dodajemy kiełbasę i dalej dusimy, jeśli  trzeba podlewamy jeszcze wodą. Potrawę podbijamy mąką i śmietaną, przyprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą,  pieprzem i jeszcze chwilkę razem dusimy. Podajemy z ziemniakami i naszą ulubioną surówką lub z pieczywem. Tak więc pyszny obiad bez specjalnego wysiłku mamy gotowy :) Smacznego!


ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI

Tym razem zapraszam na pyszne i bardzo proste zapiekanki. Wspaniały pomysł na ciepłą i smaczną przekąskę na obiad lub kolację. Oprócz pieczarek możemy dodać  ulubione dodatki, wszystko kwestia naszego pomysłu. Smacznego :)





SKŁADNIKI NA OK. 8 MAŁYCH BUŁECZEK:

0,5 kg pieczarek
1 cebula
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
ok. 30 dag żółtego sera
bułki
dodatki: keczup i dowolne dodatki :)


WYKONANIE:

Cebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. W tym czasie myjemy i kroimy pieczarki, po czym dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu, aż pieczarki będą miękkie, co jakiś czas mieszamy, aż wyparuje cała woda. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Piekarnik nagrzewamy, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, bułki przekrawamy na pół i smarujemy cienką warstwą margaryny (takiej do kanapek). Na każdą nakładamy porcję pieczarek, posypujemy serem. Zapiekamy aż bułeczki będą chrupiące a ser się stopi ok. 10 minut w 150 stopni C opiekanie z grillowaniem lub zwykły 180 stopni C. Zapiekanki podajemy z keczupem lub ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

sobota, 8 sierpnia 2015

CIASTO KREMOWE- CZEKOLADOWO- KAWOWE

Podobne KREMOWE CIASTO robiłam jakiś czas temu i bardzo wszystkim smakowało. Dziś w wersji z jasnym biszkoptem, budyniem czekoladowym oraz  kawową pianką. Kawa i czekolada to moje ulubione połączenia. Czy Wasze musicie ocenić już sami. Zapraszam bo ciacho jest naprawdę pyszne, a także bardzo eleganckie, więc śmiało może pełnić funkcję tortu :)






BISZKOPT:
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia i octu

BUDYŃ:

1 litr mleka
szklanka cukru
2 całe jajka
2 budynie czekoladowe
czekolada deserowa lub gorzka
0,5 szklanki mąki pszennej
masło lub margaryna

PIANKA:

szklanka mleka
0,5 szklanki kawy cappuccino
1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 śmietany śnieżki
cytrynowa galaretka

DODATKOWO:
kawa lub herbata do nasączenia







WYKONANIE BISZKOPTA:


Białka ubijamy na sztywno, partiami dosypujemy cukier. Żółtka mieszamy razem z proszkiem i octem. Powoli wlewamy do białek ciągle mieszając. Mąkę przesiewamy, dodajemy powoli do jajek, mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy na blachę o wymiarach 25/40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze ok. 150 stopni C termoobieg, 170 stopni C ustawienie góra-dół , ok. 20 minut do suchego patyczka.

Szklankę mleka zagotowujemy razem z kawą rozpuszczalną oraz cappuccino i dobrze mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia a następnie wkładamy do  lodówki. 



Gdy biszkopt już wystygł, ściągamy z niego skórkę, zapobiegnie to odklejaniu się ciasta od budyniu, nasączamy kawą lub herbatą.


BUDYŃ:

Szklankę mleka odlewamy, resztę gotujemy razem z margaryną i połamaną na kawałki czekoladą. Jajka, cukier, budynie, mąkę, kakao i szklankę mleka porządnie ucieramy. Kiedy mleko zacznie wrzeć wlewamy do jajek a następnie przelewamy z powrotem do garnka i chwilę gotujemy. Cały czas mieszamy, żeby się nie przypalił. Budyń wylewamy na biszkopt i wyrównujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce. 


PIANKA KAWOWA:

Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody, odstawiamy do przestudzenia. Mleko z lodówki ubijamy razem ze śnieżkami na sztywno, dodajemy zimną ale jeszcze płynna galaretkę. Wylewamy na zimny budyń. Wierzch posypujemy startą czekoladą, kakao lub ozdabiamy wg własnego upodobania. Smacznego! 



PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM

Zapraszam na kolejne pyszne danie z mięsa mielonego. Potrawa z której najbardziej zadowolone będą nasze dzieci. Dodatek sosu pomidorowego sprawia, że pulpety smakują wspaniale zarówno z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Polecam i smacznego :)





SKŁADNIKI:
0,5 kg dowolnego mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
jajko
1 drobno pokrojona i podsmażona cebulka
3 łyżki bułki tartej
łyżka kaszy manny
ok. łyżeczki soli i przyprawy do mięsa mielonego
mały ząbek czosnku
pieprz

SOS:

0,5 słoika przecieru pomidorowego 190 g
1-2 kostki rosołowe
mąka i śmietana do zagęszczenia
papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie


WYKONANIE:

Do garnka wlewamy ok. 1 l wody, gotujemy oraz dajemy kostkę rosołową. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami, bułką tartą i kaszą manną oraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku i cebulką. Masę porządnie wyrabiamy i formujemy okrągłe pulpety. Wrzucamy do wody, gotujemy ok. 5-10 minut. Odkładamy na bok.



ROBIMY SOS:
Przecier pomidorowy przesmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu razem ze szczyptą papryki ostrej i słodkiej aż lekko zbrązowieje, dodajemy do mięsnego wywaru. Chwilkę gotujemy i przyprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solimy jeśli trzebaWlewamy mąkę ze śmietaną oraz wrzucamy pulpety. Gotujemy od czasu do czasu mieszając ok. 10-15 minut. Podajemy w dowolny sposób. Smacznego!





środa, 5 sierpnia 2015

SAŁATKA Z BROKUŁEM

Pyszna i prosta sałatka :)





SKŁADNIKI:
1/3 brokuła
1 pomidor
4-5 jajek
0,5 czerwonej cebuli
garść łuskanego słonecznika
świeży koperek
sól, pieprz
po 2 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego

WYKONANIE:
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 2-3 minuty. Jajka również gotujemy ok. 10 minut. Przelewamy zimną wodą. Jajka, pomidora i cebulę kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, dajemy brokuła, słonecznik. Koperek myjemy i drobno siekamy, wsypujemy do warzyw. Majonez mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z sałatką.
 Smacznego!