Dziś propozycja na ciasto, które robi się migiem zwłaszcza jak nie mamy czasu albo ochoty siedzieć godzinami w kuchni. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, wstawiamy do piekarnika i po godzinie słodki dodatek do kawy jest gotowy, a po domu rozchodzi się wspaniały zapach. Moje dzieci zajadały jeszcze ciepłe i następnym razem kazały mi upiec dwa ciasta. A że są naprawdę surowymi krytykami uważam bananowe ciasto za naprawdę smaczne i udane :) Polecam nie tylko dla dzieci :)
SKŁADNIKI:
7,5 dag stopionego masła lub margaryny
3 dojrzałe banany
0,5 szklanki cukru pudru
1,5 szklanki mąki pszennej
po pół łyżeczki proszku i sody
1 całe jajko
szczypta soli
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Banany przekładamy do miski i zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Kolejno dodajemy masło, roztrzepane jajko oraz cukier puder, przesianą mąkę z proszkiem, sodą, solą i mieszamy dokładnie łyżką. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 12/21 cm. Pieczemy ok. 1 godziny do suchego patyczka. Możemy je polać czekoladową polewą lub po prostu posypać cukrem pudrem. Polecam i życzę smacznego :)
MAŁA RADA: do ciast można dodać orzechy, rodzynki oraz łyżeczkę kakao.