niedziela, 7 lutego 2016

MIODOWNIK Z KASZĄ MANNĄ

Przepisów na to ciasto jest tyle, że nikt nie jest w stanie się doliczyć. Ja tym razem moje placki przełożyłam gorącą kaszką. Ciasta pod jej wpływem szybko robią się miękkie i nie trzeba już czekać z krojeniem do następnego dnia. Dodatek kwaśnego dżemu sprawia, że ciasto smakuje super. Polecam jest naprawdę łatwe i mało pracochłonne. Zapraszam do upieczenia na pewno będziecie zadowoleni :)






CIASTO:

60 dag mąki pszennej
3 całe jajka
20 dag cukru pudru
3 łyżki miodu
10 dag margaryny
łyżeczka sody
ewentualnie 1-2 łyżki śmietany

MASA:


1 l mleka 
1 szklanka kaszy manny
3/4 szklanki cukru lub 1 szklanka jeśli lubimy słodkie ciasta
kostka masła 200 g
cukier waniliowy

POLEWA:

0,5 kostki margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
5 łyżek kwaśnej śmietany lub mleka
łyżka żelatyny



DODATKOWO:


0,5 słoiczka dowolnego kwaśnego dżemu lub powidła



WYKONANIE CIASTA:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem pudrem oraz sodą, dodajemy margarynę i dobrze siekamy nożem. Robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy miód. Jeśli ciasto nie chce się zarobić dodajemy śmietanę. Wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części. Pieczemy w blachach o wymiarach 25/40 wyłożonych papierem do pieczenia w temp 150 stopni C termoobieg lub 170-180 stopni C piekarnik zwykły, na złoty kolor.



WYKONANIE MASY:

Połowę mleka gotujemy razem z cukrami oraz masłem. W drugiej połowie mieszamy kaszkę i wlewamy na mleko. Cały czas mieszamy żeby masa się nie przypaliła. Gdy zrobi się gęsta gotujemy ok. 2 minut. 

PRZEKŁADANIE CIASTA:

Na pierwsze ciasto wykładamy połową masy. Dwa pozostałe blaty smarujemy cienką warstwą dżemu i kładziemy (dżemem) na masę. Znowu dajemy masę i  kładziemy ciasto dżemem do spodu. Polewamy polewą.

WYKONANIE POLEWY:

Wszystkie składniki  oprócz żelatyny rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (jak nie chce się rozpuścić wrzucam na parę sekund do mikrofali) i dodajemy do polewy. Mieszamy i lekko studzimy. Polewamy placek. Smacznego! 




8 komentarzy:

  1. będę piekła na weekend, wygląda pięknie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i czekam na opinie czy placuszek smakował :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Dwa razy do roku to ciasto u mnie jest obowiązkowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli to ciasto jest Twoim Świątecznym przysmakiem :) Serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  3. Ja robię podobny tylko bez dźemu a ciasto nasączam wódką z wodą ☺

    OdpowiedzUsuń