wtorek, 1 marca 2016

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

Bardzo prosta i smaczna surówka z kapusty z dodatkiem pora, marchewki i jabłka. Można ją wymieszać z majonezem, oliwą lub tak jak ja z sosem koperkowo- ziołowym. Moim zdaniem  bardzo podkreśla smak warzyw. Polecam :)



SKŁADNIKI:

główka białej kapusty ok. 1 - 1,20 kg
biała część pora
2 marchewki
1 jabłko
1 łyżka soli
6 łyżek oleju
6 łyżek wody
2 sosy koperkowo - ziołowe np: Knorr, Prymat



WYKONANIE:


Z kapusty wycinamy głąb i drobno siekamy. Posypujemy łyżką soli. Co jakiś czas mieszamy i odstawiamy do czasu, aż kapusta zmięknie i puści sok. Kapustę należy dobrze wycisnąć. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce z małymi oczkami, jabłko na dużych oczkach. Pora przelewamy gorącą wodą i drobno siekamy.
Mieszamy wodę, olej i dwa sosy. Łączymy z warzywami i odstawiamy na chwilę żeby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce. Z tej porcji surówka starcza mi na dwa dni. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz