sobota, 9 kwietnia 2016

CIASTO ZOSI

To ciasto piekłam dawniej bardzo często, ale jak to bywa odeszło w cień i jego miejsce zajęło jakieś inne. Chociaż jest trochę pracochłonne warto go zrobić, gdyż smakuje wspaniale :) Dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. Polecam :) 





SKŁADNIKI NA CIASTO:

margaryna 250 g

6 jaj
25 dag cukru
30 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka amoniaku
mały cukier waniliowy
2 łyżki wiórków kokosowych
10 dag zmielonych orzechów
2 łyżki kakao, łyżka wody


DO PRZEŁOŻENIA


słoik dżemu wiśniowego lub innego (dałam truskawkowy)

2 galaretki wiśniowe (dałam truskawkowe)

MASA:


1 śmietana śnieżka 

szklanka zimnego mleka
galaretka cytrynowa

POLEWA:


2,5 łyżki kakao, śmietany, cukru

6 dag masła
łyżeczka żelatyny



WYKONANIE CIASTA



Margarynę ucieramy do białości dodajemy partiami cukier. Oddzielamy żółtka i po jednym dodajemy do ciasta. Białka odstawiamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i amoniakiem. Dodajemy do masy i ucieramy do połączenia (ciasto będzie gęste) Ubijamy na sztywno pianę z białek i powoli łączymy z ciastem. Dzielimy na 3 równe części. Do 1 dajemy kokosy, do 2 orzechy a do 3 kakao i wodę. Delikatnie mieszamy i pieczemy osobno na blaszce o wymiarach 25/40 cm, ale można też upiec w mniejszej, wtedy ciasto będzie wyższe. Pieczemy w 180 stopniach C do suchego patyczka.


WARSTWA GALARETKI:



Dwie czerwone galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Dodajemy słoiczek dżemu ( odłożyć 4 łyżki). Blachę w której piekliśmy ciasto wykładamy, aż po brzegi folią spożywczą. 

Układamy jeden placek (u mnie orzechowe) i smarujemy odłożonym dżemem. Wylewamy lekko tężejącą galaretką. Nakładamy 2 ciasto (białe) i dociskamy.

ROBIMY MASĘ



Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w połowie szklanki wody, studzimy. Następnie ubijamy śnieżkę ze szklanką zimnego mleka, aż będzie sztywna, następnie dodajemy galaretkę i dobrze ubijamy. Wylewamy na ciasto i przykrywamy ciastem 3 (kakaowe).



ROBIMY POLEWĘ:


Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy. Pozostałe składniki rozpuszczamy. Żelatynę wstawiamy na chwilkę do mikrofalówki i rozpuszczamy. Wlewamy do polewy. Jak zacznie gęstnieć polewamy ciasto i wstawiamy do lodówki. Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz