sobota, 2 lipca 2016

CIASTO TRUSKAWKOWE BEZ PIECZENIA

Z racji, że sezon na truskawki dobiega końca postanowiłam z nimi zrobić ostatnie ciasto. Doskwierały niesamowite upały więc włączenie piekarnika nie wchodziło w grę. Powstało ciacho na herbatnikach z jogurtowymi warstwami oraz pysznym musem, owocami i galaretką. Polecam mimo, że jest trochę pracy, ale na prawdę warto :)





SKŁADNIKI:

1 opakowanie maślanych herbatników (Bonitki z Biedronki)

1 opakowanie okrągłych biszkoptów

WARSTWA JOGURTOWA 1:


jogurt grecki 400 g 

galaretka wiśniowa
3 łyżki pudru

WARSTWA JOGURTOWA 2


jogurt grecki 400 g 

galaretka cytrynowa
3 łyżki pudru
0,5 tabliczki mlecznej czekolady startej na tarce

TRUSKAWKOWY MUS:


80 dag truskawek

galaretka truskawkowa
2 łyżki żelatyny
łyżka cukru pudru

ORAZ:


truskawki na wierzch

galaretka truskawkowa




WYKONANIE MUSU:


Owoce miksujemy w blenderze, przekładamy do garnka i stawiamy na małym ogniu. Dodajemy cukier i podgrzewamy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody. Gdy mus się zagotuje dodajemy galaretkę oraz żelatynę (najpierw wlewamy trochę musu, mieszamy i dodajemy) Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.



ROZPUSZCZAMY GALARETKĘ TRUSKAWKOWĄ:



Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i odstawiamy do wystudzenia.



ROBIMY WARSTWĘ JOGURTOWĄ 1


Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Odstawiamy do naczynia z zimną wodą. Gdy ostygnie ubijamy jogurt z pudrem oraz galaretką. Wkładamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia.







MASA JOGURTOWA 2:



Robimy j.w wykorzystując galaretkę cytrynową oraz dodajemy startą czekoladę do masy. 


SKŁADANIE CIASTA:



Blachę wykładamy folią aluminiową i układamy herbatniki. 

WYLEWAMY JOGURTOWE MASY:



Wykładamy masę jogurtową 1 i wyrównujemy. Chowamy do lodówki. Następnie wylewamy masę 2.



WYKŁADAMY BISZKOPTY:


Na warstwę jogurtową wykładamy w małych odstępach biszkopty (przycięłam z dwóch stron na równo)



WYLEWAMY MUS:


Mus wlewamy najpierw w wolne miejsca, a następnie smarujemy po biszkoptach i wyrównujemy.


UKŁADAMY OWOCE I ZALEWAMY GALARETKĄ:



Owoce układamy i jeśli jest taka potrzeba kroimy na mniejsze części (pokroiłam w plasterki). Wylewamy tężącą galaretkę. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc.










MAŁA RADA:

Ciasto przechowujemy w lodówce i zjadamy w ciągu 2 dni. 


Polecam również pyszne ciasto na biszkopcie:  JOGURTOWIEC Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ

4 komentarze: