sobota, 3 grudnia 2016

METROWIEC

Jedno z  ulubionych ciast mojego dzieciństwa. Teraz piekę go mojej rodzince, która je wręcz uwielbia. Jest mięciutkie i naprawdę pyszne :)







SKŁADNIKI:

6 jaj

1,5 szklanki cukru
2 i 3/4 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka oleju
0,5 szklanki mleka, jogurtu naturalnego lub śmietany
cukier waniliowy lub kilka kropli aromatu
szczypta soli
1-2 łyżki kakao + 1-2 łyżki mleka, jogurtu lub śmietany
łyżka mąki 

NA KREM:


3 szklanki mleka

2 budynie waniliowe
cukier waniliowy
ok. 10 łyżek cukru
kostka masła 200 g

NA POLEWĘ:


0,5 masła lub dobrej margaryny

5 łyżek cukru, śmietany lub mleka
3 łyżki kakao
łyżka żelatyny




WYKONANIE:



Ubijamy białka z cukrem, dodajemy po jednym żółtku oraz olej, mleko, aromat. Mąkę przesiewamy z proszkiem i bardzo delikatnie łączymy z ciastem. Mieszamy tylko do połączenia składników. 

Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do 1 części dodajemy kakao i mleko, do drugiej łyżkę mąki. Pieczemy w specjalnych formach do tego ciasta. 
W temperaturze 180-190 stopniach C ok. 45 minut.


ROBIMY KREM:



Dwie szklanki mleka gotujemy wraz z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy budynie, wlewamy na wrzące mleko, cały czas mieszamy. Gotujemy przez chwilę i odstawiamy do wystygnięcia.

Ucieramy masło na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania.


SKŁADANIE CIASTA:

Po ostygnięciu  ciasta kroimy na plastry. 





Smarujemy  kremem na zmianę plaster jasny i ciemny. Składamy.





Pozostałą masą smarujemy wierzch ciasta i  wyrównujemy.






Polewamy polewą czekoladową. Chowamy do lodówki.





 Kroimy pod kątem 45 stopni. Smacznego :)






4 komentarze:

  1. Moja babcia robiła to ciasto pod nazwą "Sarni grzbiet". Kiedyś było bardzo popularne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, kiedyś piekło się go w każdym domu :) Ale z taką nazwą spotykam się pierwszy raz. Pozdrawiam

      Usuń