sobota, 18 czerwca 2016

CIASTO UCIERANE NA MAŚLANCE Z OWOCAMI

To ciasto krąży ostatnio po grupach kulinarnych więc i ja postanowiłam go zrobić. I wcale się nie dziwię, że jest o nim głośno. Jest bardzo łatwe, mięciutkie, puszyste, po prostu pyszne :)





SKŁADNIKI:

3 całe jaja
3/4 szklanki cukru
0,5 opakowania cukru wanilinowego (na kg mąki)
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka maślanki
3/4 szklanki oleju


POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ



ORAZ:

dowolne owoce
cukier puder do posypania




WYKONANIE:

Jajka razem z cukrami ubijamy na białą puszystą masę, dodajemy maślankę, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijamy tylko do połączenia składników. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie wymiary 25/40 cm). Wykładamy owoce w odstępach i pieczemy w 170-180 stopni C ok. 40-50 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

czwartek, 16 czerwca 2016

KROKIETY Z SEREM I PARÓWKAMI

Fajny sposób na wykorzystanie parówek, które zalegają w lodówce, do tego barszczyk czerwony i mamy pyszny obiadek :)






SKŁADNIKI  NA OK. 12-15 KROKIETÓW:

ok. 2 szklanki mąki

1 jajko
szczypta soli i cukru 
ok. 1,5-2 szklanek mleka lub wody

ORAZ:


parówki

ser żółty
bułka tarta
2 jajka + mleko 
olej do smażenia

WYKONANIE:



Mieszamy ze sobą jajko, mąkę, mleko oraz cukier i sól na gładko, żeby nie było grudek. Odstawiamy na chwilę, jeśli jest taka potrzeba dolewamy trochę płynu. Smażymy, ale nie za mocno inaczej naleśniki podczas zwijania nam się połamią.



Parówki obieramy i jeśli są z tych cienkich trzeba je lekko podgotować. Na środek każdego naleśnika nakładamy parówkę (lub jeśli jest duża kroimy na połowę) oraz kawałek sera. Zakładamy boki, a następnie zwijamy.



Naleśniki panierujemy w jajkach roztrzepanych z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy wg uznania np. z barszczem czerwonym. Smacznego :)


MAŁA RADA:



Możemy również oprócz parówek i sera dodać paprykę, ogórek kiszony lub podsmażone pieczarki.





sobota, 11 czerwca 2016

JOGURTOWIEC Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ

Na bazie jogurtu naturalnego robiłam już kiedyś ciasto z truskawkami.  Owocowo - jogurtowy przysmak smakował każdemu. Do tego ciasta wykorzystałam jogurty greckie, które z dodatkiem galaretki przypominają sernik na zimno. Ciasto nie jest trudne i naprawdę znakomite. Zadowoli nie jednego miłośnika ciast na zimno. Robiąc na gotowych biszkoptach lub herbatnikach nie musimy włączać piekarnika i mamy pyszne ciasto bez pieczenia. Polecam :)





BISZKOPT:

4 jajka

1 szklanka cukru i mąki
po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i octu

JOGURTOWA WARSTWA 1


jogurt grecki 400 g (kupiłam w Biedronce)

3 łyżki cukru pudru
galaretka wiśniowa


JOGURTOWA WARSTWA 2


jogurt grecki 400 g

3 łyżki cukru pudru
galaretka cytrynowa

ORAZ:


2 galaretki truskawkowe

0,5 kg truskawek (większe kroimy na połowę)



ROBIMY BISZKOPT:



Ubijamy białka na sztywno, następnie partiami wsypujemy cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, ciągle miksując wlewamy do piany. Przesiewamy mąkę i dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Wlewamy na formę o wymiarach 25/40 cm wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy ok. 20-30 minut do suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie usuwamy papier i z powrotem ciasto przekładamy do blachy. Boki ciasta zabezpieczamy folią aluminiową.


ROZPUSZCZAMY GALARETKI:



Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, wstawiamy do większego naczynia z zimną wodą. Galaretkę cytrynową również rozpuszczamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.



Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3,5 szklanki wody. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie chowamy do lodówki.


ROBIMY MASĘ JOGURTOWĄ:



Jogurt ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy jeszcze płynną, ale zimną galaretkę wiśniową. Masę chwilę ubijamy. Wkładamy na  do lodówki do lekkiego stężenia. Wylewamy na biszkopt. Dajemy do lodówki. Tak samo postępujemy z masą cytrynową, którą wykładamy na wiśniową masę.


OWOCE I GALARETKA:



Na warstwę jogurtową układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny i gotowe. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)