niedziela, 31 lipca 2016

JOGURTOWIEC STRACIATELLA BEZ PIECZENIA

Zapraszam na letni deser do kawy z jogurtów greckich z dodatkiem startej czekolady oraz pysznym chrupiącym spodem. Bardzo prosto się go przygotowuje, a co najważniejsze jest lekki i bardzo smaczny. Polecam :)




NA SPÓD:

10 dag masła
20 dag herbatników



SKŁADNIKI NA MASĘ:


2 łyżki cukru pudru
galaretka cytrynowa
jogurt grecki 400 g
tabliczka mlecznej czekolady
dowolne owoce






PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:


Masło stapiamy i odstawiamy do przestudzenia. 

Herbatniki mielimy lub zgniatamy wałkiem. Mieszamy razem z masłem. Wykładamy na tortownicę o średnicy 26 cm, dobrze ugniatamy i wstawiamy na 0,5 godziny do lodówki.






ROBIMY MASĘ:


Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, czekoladę ścieramy na tarce. 

Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, powoli dolewamy zimną galaretkę i jeszcze chwilkę ubijamy, żeby napowietrzyć masę. Dosypujemy czekoladę (troszkę zostawiamy do dekoracji) mieszamy i wylewamy na spód. Wyrównujemy i posypujemy odłożoną czekoladą. Chowamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy owocami. Smacznego :)




MAŁA RADA


Ciasto możemy przygotować w mniejszej blaszce i wtedy będzie wyższe. Owoce które ułożymy na wierzchu możemy zalać ulubioną galaretką.

Tutaj Znajdziesz przepisy na  pozostałe ciasta bez pieczenia klik

niedziela, 17 lipca 2016

ANANASEK

Dziś na odmianę ciasto z ananasami. W pierwotnej wersji dwa biszkopty przekładane były kremem budyniowym. Smakowało mi, ale czegoś mi tam brakowało. Musiałam je lekko zmodyfikować. Dołożyłam śmietanę, herbatniki i wyszło wspaniale. Bardzo orzeźwiające, nie za słodkie, idealne na upalne dni. Polecam jest pyszne :)




SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

6 jaj

1,5 szklanki cukru i mąki
1,5 łyżeczki proszku i octu

NA KREM:


puszka ananasów w syropie

2 galaretki cytrynowe
2 budynie waniliowe
masło 250 g

NA WIERZCH:


0,5 l śmietanki 30 %

3-4 łyżki cukru pudru
czubata łyżka żelatyny 

ORAZ:

0,5 opakowania herbatników (kupiłam w Biedronce)

2 kostki czekolady do dekoracji




WYKONANIE MASY:


Sok z ananasów uzupełniamy wodą do 1 litra. Ananasy kroimy w kostkę. Połowę przygotowanego płynu gotujemy, w drugiej mieszamy budynie. Gdy sok się zagotuje wlewamy naszą budyniową mieszankę i gotujemy przez chwilę cały czas mieszając. Wyłączamy, a następnie wsypujemy galaretki w proszku i dobrze mieszamy do rozpuszczenia. Masa zrobi się rzadka, ale tak ma być. Jak trochę przestygnie dodajemy po kawałku masła oraz ananasy. Dobrze miksujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce.

ROBIMY BISZKOPT:



Osobno ubijamy białka na sztywno oraz dosypujemy cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, a następnie dolewamy po odrobinie do białek. Mąkę przesiewamy i mieszamy z masą za pomocą łyżki. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30 minut do suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie wyciągamy z formy, usuwamy papier. Blachę aż po same brzegi wykładamy folią aluminiową i z powrotem umieszczamy biszkopt.  


UBIJAMY ŚMIETANĘ:



Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w mikrofalówce. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem, powoli wlewamy żelatynę i ciągle miksujemy.



SKŁADANIE CIASTA:



Ciasto umieszczamy w formie.


Na biszkopt wylewamy schłodzoną masę. 


 Przykrywamy warstwą herbatników. 


Wylewamy śmietanę i wyrównujemy.



 Ścieramy czekoladę. Ciasto chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. 



Smacznego :)




MAŁA RADA:



Żeby praca nad naszym ciastem przebiegła sprawnie trzeba robić w takiej kolejności jak jest podana w przepisie. Śmietanę ubijamy jak ułożymy na cieście herbatniki. Ciasto jest wysokie i śmiało może pełnić rolę tortu.

niedziela, 3 lipca 2016

ZIEMNIACZKI LUB BAJADERKI

Tych słodkich kuleczek nie muszę dokładnie opisywać ponieważ każdy je zna. Pierwszy raz zobaczyłam jak się je robi ponad 10 lat temu jak pomagałam przed weselem koleżanki. Pani kucharka odkrawała wszystkie brzegi ciasta i ścinki wrzucała do dużej miski, następnie dodała bakalie, kakao, dużo alkoholu, dżemu i zaczęła zagniatać na gładką masę. Następnie uformowała w kulki i obtoczyła w kokosach. Tak powstały te pyszne kuleczki. Robiąc je w domu wiemy z czego powstały więc jeśli upieczemy zakalca lub inne ciasto, które nie smakuje naszym bliskim w prosty sposób można przerobić na takie oto cuda. Osobiście robiłam je na własne wesele i stały się hitem, do dzisiejszego dnia wszyscy wspominają ich smak. Polecam oczywiście najlepsze są z dużą dawką alkoholu.....






Nie napiszę dokładnych proporcji tylko podpowiem co dodać żeby wyszły pyszne.

SKŁADNIKI:


ciasto, kawałki herbatników, wafelki, dowolne ciastka

kawałki czekolady
kakao
orzechy, rodzynki lub inne bakalie
cukier puder lub miód
dżem, powidło 
wódka, rum lub inny alkohol
mleko lub śmietana
wiórki kokosowe lub pokruszone herbatniki do obtaczania




WYKONANIE:


Ciasta kruszymy i dodajemy po trochę kakao, parę łyżek dżemu, bakalie i alkohol. Róbmy to ostrożnie żeby nie przedobrzyć. Masę mieszamy ma być dość gęsta, wilgotna i plastyczna. Jeśli są grudki zgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Masę próbujemy i doprawiamy do smaku alkoholem czy miodem wg uznania. Formujemy nieduże kuleczki i obtaczamy w kokosie, w kakao lub pogniecionych herbatnikach. Ciasteczka chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :)








sobota, 2 lipca 2016

CIASTO TRUSKAWKOWE BEZ PIECZENIA

Z racji, że sezon na truskawki dobiega końca postanowiłam z nimi zrobić ostatnie ciasto. Doskwierały niesamowite upały więc włączenie piekarnika nie wchodziło w grę. Powstało ciacho na herbatnikach z jogurtowymi warstwami oraz pysznym musem, owocami i galaretką. Polecam mimo, że jest trochę pracy, ale na prawdę warto :)





SKŁADNIKI:

1 opakowanie maślanych herbatników (Bonitki z Biedronki)

1 opakowanie okrągłych biszkoptów

WARSTWA JOGURTOWA 1:


jogurt grecki 400 g 

galaretka wiśniowa
3 łyżki pudru

WARSTWA JOGURTOWA 2


jogurt grecki 400 g 

galaretka cytrynowa
3 łyżki pudru
0,5 tabliczki mlecznej czekolady startej na tarce

TRUSKAWKOWY MUS:


80 dag truskawek

galaretka truskawkowa
2 łyżki żelatyny
łyżka cukru pudru

ORAZ:


truskawki na wierzch

galaretka truskawkowa




WYKONANIE MUSU:


Owoce miksujemy w blenderze, przekładamy do garnka i stawiamy na małym ogniu. Dodajemy cukier i podgrzewamy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody. Gdy mus się zagotuje dodajemy galaretkę oraz żelatynę (najpierw wlewamy trochę musu, mieszamy i dodajemy) Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.



ROZPUSZCZAMY GALARETKĘ TRUSKAWKOWĄ:



Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i odstawiamy do wystudzenia.



ROBIMY WARSTWĘ JOGURTOWĄ 1


Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Odstawiamy do naczynia z zimną wodą. Gdy ostygnie ubijamy jogurt z pudrem oraz galaretką. Wkładamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia.







MASA JOGURTOWA 2:



Robimy j.w wykorzystując galaretkę cytrynową oraz dodajemy startą czekoladę do masy. 


SKŁADANIE CIASTA:



Blachę wykładamy folią aluminiową i układamy herbatniki. 

WYLEWAMY JOGURTOWE MASY:



Wykładamy masę jogurtową 1 i wyrównujemy. Chowamy do lodówki. Następnie wylewamy masę 2.



WYKŁADAMY BISZKOPTY:


Na warstwę jogurtową wykładamy w małych odstępach biszkopty (przycięłam z dwóch stron na równo)



WYLEWAMY MUS:


Mus wlewamy najpierw w wolne miejsca, a następnie smarujemy po biszkoptach i wyrównujemy.


UKŁADAMY OWOCE I ZALEWAMY GALARETKĄ:



Owoce układamy i jeśli jest taka potrzeba kroimy na mniejsze części (pokroiłam w plasterki). Wylewamy tężącą galaretkę. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc.










MAŁA RADA:

Ciasto przechowujemy w lodówce i zjadamy w ciągu 2 dni. 


Polecam również pyszne ciasto na biszkopcie:  JOGURTOWIEC Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ