niedziela, 23 października 2016

CIASTO LION

Bardzo dobre ciasto składające się z biszkoptu, masy budyniowej oraz krówkowej z dodatkiem ryżu preparowanego. Mimo tego wcale nie jest za słodkie. Ciasto smakuje super, polecam :)





BISZKOPT:

4 jajka

szklanka cukru
szklanka mąki
łyżeczka proszku i octu

KREM:


3 szklanki mleka

10 łyżek cukru
2 budynie waniliowe
0,5 opakowania cukru waniliowego
1,5 kostki masła

ORAZ:


puszka masy krówkowej 600 g

80 g ryżu preparowanego
opakowanie okrągłych biszkoptów 200 g
orzeszki ziemne do dekoracji

POLEWA:


1/4 kostki masła

2,5 łyżki cukru
1,5 łyżki kakao
2,5 łyżki śmietany lub mleka
łyżeczka żelatyny







WYKONANIE BISZKOPTA:



Ubijamy białka na sztywną pianę, partiami dosypujemy cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem i stopniowo wlewamy do białek. Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Wykładamy na blaszkę o wymiarach 25/40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-30 minut do suchego patyczka w temp. 150 stopni C termoobieg lub 170-180 stopni C ustawienie góra-dół.


ROBIMY MASĘ:



Dwie szklanki mleka gotujemy razem z cukrami. W pozostałej szklance mieszamy budynie i wlewamy na mleko, ciągle mieszając chwilę gotujemy. Odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania.




MASA 2:


Puszkę otwieramy i przekładamy do dużej miski, wsypujemy ryż (troszkę odkładamy) i dobrze mieszamy. 



SKŁADANIE CIASTA:



Biszkopt nasączamy herbatą lub kawą, smarujemy masą krówkową i wyrównujemy, nakładamy  3/4 masy budyniowej. Biszkopty nasączamy i układamy na kremie. Smarujemy pozostałą masą. Wkładamy do lodówki. 



ROBIMY POLEWĘ:



Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, jak napęcznieje rozpuszczamy w mikrofalówce. Masło, śmietanę, cukier i kakao rozpuszczamy, kiedy zacznie się gotować wyłączamy i dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Jak zacznie gęstnieć polewamy ciasto. Posypujemy ryżem lub orzeszkami ziemnymi. Smacznego :)








Polecam również inne ciasta z wykorzystaniem masy krówkowej: SŁONECZNIKOWIEC oraz KOSTKĘ ALPEJSKĄ




MAŁA RADA: 



Następnym razem dodam  do masy z ryżem orzeszki ziemne :)











DROŻDŻÓWKI Z SEREM

Te bułeczki piekłam już wielokrotnie z różnymi dodatkami. Mam je już na blogu pod nazwą: DROŻDŻÓWKI BEZ JAJEK. Dziś polecam wersję z białym serem, którą najbardziej lubi moja córka :)  










SKŁADNIKI NA OK. 12 SZTUK:




7,5 dag roztopionego masła
ok. szklanki ciepłego mleka
2,5 dag świeżych drożdży lub opakowanie suszonych
szczypta soli
7 dag cukru + łyżka do drożdży
ok. 0,5 kg mąki pszennej np. tortowej 
0,5 opakowania cukru waniliowego


SER:



30 dag twarogu
3-4 łyżki cukru pudru
żółtko
łyżka mąki ziemniaczanej
troszkę otartej skórki z cytryny








WYKONANIE CIASTA:


Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy trochę ciepłego mleka. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukry, mleko, sól oraz drożdże. Porządnie wyrabiamy, aż ciasto odejdzie od ręki (można także mikserem z hakiem). Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe oraz nieprzewiewne miejsce do podwojenia.

SERA:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, próbujemy i jeśli jest taka potrzeba dosładzamy.

SKŁADANIE:

Ciasto i ser  dzielimy na połowę, rozwałkowujemy na prostokąt, który smarujemy serem  i zwijamy w roladę. Kroimy na plastry, układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.  Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Odstawiamy do napuszenia na ok. 20 minut. Wkładamy do ciepłego piekarnika nastawionego na 180 stopni C ustawienie góra-dół i pieczemy ok. 20-30 minut. Smacznego :)



KAWOWY SERNIK NA ZIMNO BEZ PIECZENIA

Kolejny prosty, pyszny, lekki oraz bardzo kawowy deser z wykorzystaniem jogurtu greckiego :)








SKŁADNIKI:

4-6 łyżek kawy zbożowej typu Inka

łyżka słodkiego kakao
2 łyżki żelatyny
ok. 0,5 szklanki mleka
4-6 łyżek cukru pudru
jogurt grecki 400 g
okrągłe biszkopty 200 g
kawa lub mleko do nasączania
orzechowe kuleczki do dekoracji




WYKONANIE:



Do szklanki wsypujemy kawę, kakao i zalewamy niewielką ilością ciepłej wody, dobrze mieszamy. Następnie wlewamy mleko oraz wsypujemy żelatynę. Odstawiamy do napęcznienia.

Kawę podgrzewamy do rozpuszczenia żelatyny, ale nie gotujemy. Odstawiamy do ostudzenia.


Okrągłą formę (wykorzystałam naczynie żaroodporne) o średnicy 16 cm wykładamy folią spożywczą. Biszkopty przycinamy, nasączamy i układamy w naczyniu. 





ROBIMY MASĘ:



Gdy kawa jest zimna ubijamy jogurt z cukrem pudrem. Dolewamy powoli kawę i dobrze miksujemy. Próbujemy jeśli jest taka potrzeba dosładzamy. Połowę masy wylewamy na biszkopty, nakładamy 2 warstwę biszkoptów oraz resztę masy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy kakao i orzechowymi kuleczkami lub inny dowolny sposób. Smacznego :)







SERNIK Z ROSĄ

W końcu przyszła na niego kolej. Trochę żałuję, że dopiero teraz się na niego skusiłam, bo sernik wyszedł rewelacyjny. Z pyszną i lekką jak piórko bezą na wierzchu. Wprawdzie rosa zrobiła mi się tylko w paru miejscach, ale to nic, następnym razem potrzymam w piekarniku parę minut krócej i na pewno się uda. Polecam zwłaszcza, gdy lubicie takie kremowe serniki to na pewno się nie zawiedziecie :)








SKŁADNIKI NA CIASTO:

30 dag mąki pszennej

10 dag cukru
10 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka (białka odkładamy)
1-2 łyżki śmietany



NA MASĘ SEROWĄ

1-1,20 kg twarogu

1 szklanka cukru
2,5 szklanki mleka
0,5 szklanki oleju
4 żółtka (białka odkładamy)
2 całe jaja
2 budynie ( waniliowy lub śmietankowy)
skórka otarta z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
opcjonalnie rodzynki

NA PIANKĘ:


6 białek

1,5 szklanki cukru




WYKONANIE CIASTA:



Wszystkie składniki ze sobą siekamy i zagniatamy ciasto. Wkładamy na chwilę do lodówki (możemy zrobić sobie nawet dzień wcześniej) Blachę o wymiarach 25/40 cm wykładamy papierem. Ciasto wałkujemy i podpiekamy w 180 stopniach C, aż się lekko zarumieni ok. 20-30 minut.


MASA SEROWA:



Ser mielimy lub miksujemy blenderem na gładką masę (dodałam całe mleko, żeby łatwiej się miksowało) Dodajemy resztę składników, dobrze wymieszać. Masa będzie rzadka, ale tak ma być. Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy ok. 40-50 minut, aż ser się zarumieni. Temperatura 180 stopni C ustawienie góra dół.


PIANA:



Białka ubijamy na sztywno, powoli dodajemy cukier i dobrze miksujemy. Sernik delikatnie wyciągamy i nakładamy pianę ,wyrównujemy widelcem lub łopatką z zębami robimy wzory. Pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut (160 stopni C) aż beza będzie lekko różowa. Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku ok. 15 minut, następnie wyciągamy. Gdy będzie zimny wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego :)







piątek, 14 października 2016

CIASTO TORTOWE Z CHRUPIĄCĄ CZEKOLADOWĄ WARSTWĄ

Taki tort upiekłam na 99-te urodziny mojego dziadzia. Jest przy nim bardzo dużo pracy, ale naprawdę warto go zrobić. Wszystkie warstwy i smaki fajnie ze sobą pasują, nie jest ani mdły, ani za słodki, po prostu w sam raz. Gościom bardzo smakował, ale najbardziej zastanawiała wszystkich czekoladowa chrupiąca warstwa. Na pewno jeszcze nie raz wykorzystam ją w moich słodkich eksperymentach. Zapraszam do zapoznania się z przepisem :)









BISZKOPT

6 jajek

1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia i octu

WARSTWA BRZOSKWINIOWA:


puszka brzoskwiń

2 brzoskwiniowe galaretki

WARSTWA CZEKOLADOWA:


krem do smarowania pieczywa czekoladowo- orzechowy 400 g ( z Biedronki)

2 wafelki w czekoladzie np. Grześki

MASA BUDYNIOWA:


3 szklanki mleka

2 budynie waniliowe
10 łyżek cukru
2 kostki masła
(lub z połowy składników, gdy nie podajemy w formie tortu)


MASA ŚMIETANOWA:


kubeczek śmietany 30% (330 ml)

galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru pudru

ORAZ:


2 opakowania okrągłych biszkoptów

zaparzona i posłodzona kawa oraz herbata do nasączenia
kakao
pokruszone ciastka na boki
maliny do dekoracji
płatki  śniadaniowe czekoladowe
kolorowe żelki




WYKONANIE BISZKOPTA:



Ubijamy na sztywno pianę z białek, partiami dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem powoli dodajemy do piany. Mąkę przesiewamy i dodajemy dzieląc na 3 razy do masy, mieszamy już łyżką. Wlewamy na  dwie blachy ( 25/40 cm) wyłożone papierem do pieczenia  i pieczemy w termoobiegu 150 stopni C lub ustawienie góra dół 180 stopni C przez ok. 20- 30 minut. Możemy również upiec jeden i przekroić na pół.



ROBIMY GALARETKĘ:


Brzoskwinie odcedzamy i kroimy w kostkę. Do pozostałej zalewy dodajemy wody, tak żeby były 3,5 szklanki. Stawiamy na ogniu. Gdy się zagotuje wsypujemy galaretki. Odstawiamy do przestudzenia, dodajemy brzoskwinie. 






PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWĄ:



Wafelki mielimy w blenderze lub młynku. Mieszamy z kremem czekoladowym.



ROBIMY BUDYNIOWĄ MASĘ:


Dwie szklanki mleka gotujemy razem z cukrem. W pozostałej szklance mieszamy budynie. Wlewamy na wrzące mleko i cały czas mieszając chwilę gotujemy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masła ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania. 



ROBIMY MASĘ ŚMIETANOWĄ:


Galaretką cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. 

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wlewamy zimną galaretkę. Dobrze miksujemy. 

SKŁADANIE CIASTA:



Z biszkoptów usuwamy papier lub jeśli upiekliśmy jeden kroimy na pół. Blachę wykładamy folią spożywczą lub aluminiową i wkładamy biszkopt. Nasączamy herbatą i wylewamy tężejącą galaretką z brzoskwiniami. Przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy. 



Biszkopt smarujemy kremem czekoladowym, następnie większą połową masy budyniowej.



Biszkopty nasączamy w kawie i w odstępach układamy na masie. Wylewamy tężącą masą śmietanową i wyrównujemy. Chowamy do lodówki do stężenia. 

Z pomocą drugiej osoby wyciągamy ciasto z blachy i przekładamy na deseczkę.






DEKORACJA CIASTA:



Częścią  masy budyniową smarujemy boki ciasta. Obsypujemy rozdrobnionymi biszkoptami.



Do reszty masy dodajemy kakao tak, ażeby otrzymać ciemny kolor. Używając szprycy lub rękawa cukierniczego ozdabiamy najpierw kraje, robimy napis i dowolnie dekorujemy. Układamy kwiatki z płatków, a oczka z żelek, dajemy maliny. Chowamy do lodówki. Smacznego :)


MAŁA RADA



Gdy po nałożeniu drugiego biszkoptu okaże się, że jest mniejszy niż forma (w przekroju trapez) wykorzystajmy biszkopty do uzupełnienia luk. Wystarczy odciąć je na prosto, nasączyć i poukładać. Potem zasmarujemy kremami i nie będą widoczne.



Biszkopt jak i budyń możemy przygotować sobie dzień wcześniej.



Masę śmietanową najlepiej przygotować, gdy na cieście są już nałożone okrągłe biszkopty, gdyż szybko tężeje. 










piątek, 7 października 2016

NALEŚNIKI Z SEREM

Bardzo lubię naleśniki z serem a zwłaszcza takie przypieczone i chrupiące. Pychota :)






SKŁADNIKI NA CIASTO:


2 szklanki mąki
ok. 1,5 szklanki mleka 
0,5 łyżeczki cukru
szczypta soli
1 jajko


NA SER:


40 dag twarogu
cukier do smaku
2-4 łyżki śmietany
otarta skórka z cytryny
troszkę soku z cytryny


ORAZ:


smalec do smażenia



WYKONANIE CIASTA:


Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą na gładką masę. Odstawiamy na ok 20-30 minut. Jeśli ciasto jest za gęste dolewamy jeszcze mleka. Po tym czasie smarujemy patelnie smalcem i gdy dobrze się  rozgrzeje smażymy naleśniki na złoto z obu stron.



ROBIMY SER:


Mikserem ucieramy ser z cukrem na gładką masę, jeśli jest bardzo gęsta dodajemy śmietanę oraz cytrynę. Porządnie wyrabiamy.




NA KONIEC:

Naleśniki smarujemy 2 łyżkami sera, składamy i smażymy z obu stron aż będą przypieczone. Posypujemy cukrem pudrem. 
Smacznego :)


Z podanych składników wychodzi ok 12-15 sztuk.


niedziela, 2 października 2016

CIASTO Z JABŁKAMI I DELIKATNĄ PIANKĄ

Wspaniała szarlotka na pysznym kruchym cieście oraz bardzo puszystą pianką. Polecam :)




CIASTO:

2,5 szklanki maki pszennej

kostka zimnej margaryny lub masła 250 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek 


PIANKA:

5 białek

1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g
0,5 szklanki oleju

ORAZ:


1 kg jabłek

cukier
cynamon





WYKONANIE CIASTA:



Przesiewamy mąkę razem z proszkiem i cukrem pudrem, dodajemy tłuszcz i dobrze siekamy. Następnie robimy wgłębienie do którego dajemy żółtka. Zagniatamy ciasto i jeśli jest taka potrzeba dodajemy parę łyżek zimnej wody. Dzielimy na 2 nierówne części, 2/3 wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wym. 25/30 cm. Podpiekamy ok. 20-30 minut w 180 stopniach C. Pozostałą część wkładamy do zamrażarki.


SMAŻYMY JABŁKA:


Jabłka ścieramy, dodajemy parę łyżek wody i dusimy, aż jabłka się rozpadną. Na koniec dosładzamy, dodajemy cynamon. Odstawiamy do wystygnięcia. 






ROBIMY PIANKĘ:

Białka ubijamy na sztywno i partiami dosypujemy cukier. Dodajemy olej i budyń.  

SKŁADANIE CIASTA:

 
Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka.


Wylewamy piankę.




Ścieramy ciasto lub jeśli nam nie zamarzło skubiemy. Pieczemy jeszcze przez ok. 30-40 minut, aż pianka i ciasto ładnie się zarumieni. 



 Smacznego :)




BARDZO PUSZYSTY SERNIK

Takiego sernika jeszcze nigdy wcześniej nie robiłam, bardzo różni się od tych ciężkich i zbitych. Jest lekki jak piórko, delikatny i od razu staje się naszym ulubionym. Przez pomyłkę zamiast kupić śmietanę 30 % wzięłam 18 % (taką do zup i sosów), którą również ubiłam i dodałam do sera. Mimo małej pomyłki wyszedł wspaniały. Znikł bardzo szybko. Polecam upiec i porównać czy wolicie tradycyjne serniki czy takie delikatne ;)








SPÓD:

2 szklanki mąki
10 dag masła
0,5 szklanki cukru pudru
1 jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka gęstej śmietany

MASA:

1 kg dobrze zmielonego sera
3 budynie waniliowe
330 ml śmietany 18 % do zup i sosów lub 30 %
7-8 jajek
1,5 szklanki cukru (można dać mniej)
skórka z cytryny i sok

ORAZ:

biała czekolada
1-2 łyżki oleju



WYKONANIE SPODU

Mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiać, dodać masło i posiekać. Następnie wbić jajko, dodać śmietanę i zarobić ciasto. Blachę o wymiarach 25/40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę, podziurkować widelcem i podpiec ok. 20-30 minut do lekkiego pozłocenia (180 stopni C ustawienie góra- dół)

ROBIMY SER:

Ucieramy żółtka razem z cukrem, następnie dodajemy budynie , cytrynę oraz ser.
Śmietanę ubijemy na sztywno, dodajemy  do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Ubijamy na sztywno białka i również mieszamy z masą serową. 
Wylewamy na podpieczony spód i wyrównujemy. 
Pieczemy w 170-180 stopni C ok. 1 godziny. Studzimy w piekarniku.

POLEWA


Czekoladę łamiemy, dodajemy olej i podgrzewamy na parze do rozpuszczenia. Polewamy zimny sernik,  możemy posypać kokosem, orzeszkami lub tak jak ja pokruszonymi ciasteczkami. Smacznego :)




Polecam równie pyszny i łatwy SERNIK W KAKAOWYM CIEŚCIE

sobota, 1 października 2016

KOSTKA MAFIJNA

Chyba wszyscy znają te kruche ciasteczka, przełożone waniliową oraz cytrynową masą, Ja przedstawiam mój autorski przepis, zresztą bardzo zbliżony do oryginału. Ciasteczka są chrupiące, więc nie nadają się do jedzenia łyżeczką, dopiero na 3 dzień robią się wilgotne od kremu, ale zazwyczaj do tego dnia już nie doczekają....... Polecam :)







SKŁADNIKI:


3 opakowania maślanych herbatników po 250 g (u mnie Bonitki z Biedronki)


MASA CYTRYNOWA:


2 jajka

11 dag cukru
2 cytryny
7 dag masła

MASA WANILIOWA:


1,5 szklanki mleka

6 łyżek cukru
0,5 opakowania cukru wanilinowego
1 budyń śmietankowy
1 żółtko
kostka masła 200 g





WYKONANIE MASY CYTRYNOWEJ:


Na kuchenkę stawiamy garnek z wodą wypełnioną do 1/3 wysokości.
Cytryny dobrze myjemy i ocieramy skórkę, uważamy żeby nie zetrzeć białej części. Wyciskamy sok.
Przekładamy do metalowej miski. Dodajemy również jajka, cukier oraz masło pokrojone na mniejsze części. Umieszczamy na garnku z gotującą wodą i za pomocą rózgi ubijamy na krem, który będzie wyglądać jak budyń. Odstawiamy do przestygnięcia.



ROBIMY DRUGI KREM:



Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami. Do pozostałej części dodajemy budyń i dobrze roztrzepujemy. Wlewamy na wrzące mleko i ciągle mieszając gotujemy budyń. Wyłączamy ogień, dodajemy żółtko. Dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. 

Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania.

SKŁADANIE CIASTA



Formę o wymiarach 25/30 cm wykładamy folią aluminiową, układamy warstwę herbatników. 

Nakładamy 1/3 masy waniliowej, wygładzamy i łyżeczką równomiernie rozkładamy masę cytrynową, którą także równo wygładzamy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Na końcu ma być warstwa herbatników. Ciasto szczelnie owijamy i chowamy do lodówki na ok. 4-6 godzin. Po tym czasie ciastka łatwo się kroją, ale nadal są chrupiące. Smacznego :)

MAŁA RADA:



Krem cytrynowy jak i budyń możemy sobie przygotować dzień wcześniej. Możemy również wykorzystać mniejsze herbatniki, nasza kostka będzie wtedy ,,zgrabniejsza''.






Zapraszam również po przepisy na inne ciasta bez pieczenia klik