wtorek, 14 lutego 2017

MEGA PYSZNE CIACHO BEZ PIECZENIA

Mając spory zapas herbatników postanowiłam w końcu coś z nich przygotować. Z racji że są z gatunku tych mega twardych w grę wchodziło tylko przełożenie jakimś gorącym kremem. Więc ugotowałam budyń i wylałam na ciastka, w środek rozsmarowałam masę krówkową, a wierzch oblałam  pyszną czekoladą. Ten deser to prawdziwy raj dla zmysłów :) Śmiało mogę powiedzieć że bardziej nam smakował niż słynny 3 BIT, po drugie jest o wiele prostszy do przygotowania. Żeby przekonać się czy mam rację Musicie je po prostu zrobić. Polecam :)








SKŁADNIKI:

4 opakowania herbatników maślanych (800 g) 

puszka masy krówkowej 600 g


KREM:


1 l mleka

3/4 szklanki cukru
0,5 opakowania cukru waniliowego
2 budynie waniliowe
0,5 szklanki mąki pszennej
2 jaja
kostka masła 200 g

POLEWA:


1 gorzka czekolada

1 mleczna czekolada z  krojonymi orzechami
2 łyżki mleka
2 łyżki masła lub oleju
wiórki lub orzechy do posypania








WYKONANIE:


Blachę o wymiarach 25/40 cm wykładamy aż po brzegi folią aluminiową. 


KREM:


Połowę mleka gotujemy razem z cukrami i masłem.

Do drugiej połowy dodajemy mąkę, budynie i jajka. Dobrze mieszamy żeby nie było grudek. Wlewamy na gotujące mleko i chwilę gotujemy cały czas mieszając. 

SKŁADANIE CIASTA:


Układamy 1 warstwę herbatników, wylewamy połowę gorącego budyniu. Równo rozsmarowujemy i układamy 2 warstwę herbatników.

Ciastka równo smarujemy masą krówkową, przykrywamy 3 warstwą herbatników.

Wylewamy drugą połową budyniu, smarujemy i układamy 4 warstwę herbatników.

POLEWA:


Na parze rozpuszczamy czekolady z mlekiem i tłuszczem, co jakiś czas mieszamy. Gdy jest już płynna polewamy nią ciasto. Możemy posypać orzeszkami lub kokosami.





Ciasto kroimy gdy jest całkowicie zimne. Smacznego :)









2 komentarze: