niedziela, 5 marca 2017

CIASTO BANANOWO-CZEKOLADOWE BEZ PIECZENIA

Moje słodkie szaleństwo bez pieczenia, tym razem w połączeniu kremu bananowego z gorzkim czekoladowym musem. Ciasto wyszło genialne, odpowiednio wyważone i nie za słodkie. Polecam jest pyszne :)








SKŁADNIKI:

200 g maślanych herbatników
2 opakowania okrągłych biszkoptów (po 170 g)
żurawina do dekoracji

MASA BANANOWA:

1 l nektaru bananowego np. Hortex
2 śmietankowe budynie
2 cytrynowe galaretki
2 łyżki masła

MASA CZEKOLADOWA:

1,5 szklanki mleka
tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki pudru
2 śmietany Śnieżki
2 łyżki żelatyny

POLEWA:

0,5 tabliczki białej czekolady
łyżeczka oleju rzepakowego


WYKONANIE:

Blachę o wymiarach 25/40 aż po same brzegi wykładamy folią aluminiową. 
Układamy warstwę herbatników, jeśli jest taka potrzeba docinamy.

ROBIMY MASĘ BANANOWĄ.

Szklankę soku odlewamy i mieszamy w niej budynie tak, żeby nie było grudek.
Resztę soku gotujemy razem z masłem, dodajemy rozmieszane budynie i gotujemy. Mieszamy, chwilkę gotujemy. Po wyłączeniu palnika wsypujemy galaretki i dobrze mieszamy. Masa nam się trochę rozrzedzi, ale tam ma być. Jeszcze ciepłą masę równo wylewamy na herbatniki.
Układamy obok siebie biszkopty. Ciasto odkładamy żeby przestygło.




MASA CZEKOLADOWA:

Mleko gotujemy, dodajemy połamaną czekoladę i odstawiamy do rozpuszczenia. Jeśli w mleku nadal są czekoladowe grudki należy jeszcze raz podgrzać. Odstawiamy w zimne miejsce do przestudzenia, a następnie chowamy do lodówki.
Zimne czekoladowe mleko ubijamy ze Śnieżkami na sztywno Dodajemy cukier puder i miksujemy.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody (tak żeby ją zakryć) Podgrzewamy kilka sekund w mikrofalówce. Dodajemy parę łyżek masy w celu wyrównania temperatur (nie zrobią nam się grudki) Wlewamy do masy i porządnie miksujemy.

Masa szybko tężeje, więc nie czekamy tylko wylewamy na biszkopty i wyrównujemy. Układamy obok siebie biszkopty (można nasączyć w kawie lub herbacie). Pomiędzy biszkopty układamy żurawinę.

POLEWA:

Białą czekoladę rozpuszczamy razem z olejem na parze, dekorujemy biszkopty. 

Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :)







Mój dzień z Hortex

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajne ciasto. Wygląda na mega smaczne. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu :) Połączenie bananów i czekolady bardzo trafione :)

      Usuń
  2. Bardzo smacznie wygląda, fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam i banany i czekoladę, na pewno bardzo by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń