czwartek, 20 lipca 2017

DROBIOWE MEDALIONY Z PIEKARNIKA

Polecam zamiast kotletów zrobić takie proste i pyszne mięsko. Jest bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste. 







SKŁADNIKI:



3 pojedyncze piersi z kurczaka
1/3 kostki masła
koperek
natka
szczypiorek
oregano
rozmaryn
sól
pieprz
przyprawa warzywna
przyprawa do mięs
10 dag żółtego sera
3 plastry szynki gotowanej



ORAZ: 


folia aluminiowa do zawinięcia
wykałaczki



WYKONANIE:




Mięso oczyszczamy z kości, żył itp. Natkę, szczypiorek i koperek kroimy i dodajemy do masła (rozrabiamy widelcem) mieszamy, dodajemy oregano, rozmaryn oraz niewielką ilością soli oraz pieprzu. 
Mięso nacinamy w poprzek, tak żeby zrobiła się kieszonka. Środek posypujemy przyprawą warzywną, nakładamy 1/3 masła, kawałek sera oraz plasterek szynki. Składamy, wierzch przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięs. Spinamy wykałaczką. Każdy kawałek osobno zawijamy w folię. Układamy na blaszce i pieczemy w 200 stopniach C ustawienie góra dół ok. 30-40 minut. Pod koniec pieczenia mięso odwijamy z folii i krótko zapiekamy w celu zarumienienia mięsa. Mięso kroimy na pół lub w plasterki. Podajemy, wcześniej należy wyciągnąć wszystkie wykałaczki. Smacznego :)






MAŁA RADA:




Jeśli nie mamy świeżej zieleniny możemy użyć suszonej.



2 komentarze: