czwartek, 14 grudnia 2017

SEROMAKOWIEC PROSTY I SZYBKI

Tego ciasta nie trzeba specjalnie przedstawiać, gdyż dobrze jest wszystkim znane ;) Napiszę tylko że wykorzystałam do niego mak z puszki i ser z wiaderka. Oszczędziłam dzięki temu sporo czasu :) To idealny przepis dla wszystkich zabieganych lub dla osób, którzy nie lubią godzinami siedzieć w kuchni. Polecam, wyszedł pyszny:)





SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM 25/40 CM

CIASTO:

1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
12,5 dag masła lub margaryny
3 żółtka 

MAK:

masa makowa z puszki (Helio z bakaliami)
3 łyżki kaszy manny
3 białka
1 łyżka cukru
kilka kropli olejku migdałowego 

SER:

1 kg mielonego sera (użyłam z wiaderka)
2 całe jajka
szklanka cukru pudru
2 budynie waniliowe
25 dag masła lub margaryny
kilka kropli olejku cytrynowego lub otarta skórka z cytryny




WYKONANIE:

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.


CIASTO:

Wszystkie składniki na ciasto ze sobą siekamy, krótko wyrabiamy i wałkujemy. Wykładamy na blachę. Podpiekamy ok. 10-15 minut do lekkiego ze złocenia (180 st.C ustawienie góra dół) Odstawiamy do wystudzenia.

Mak:

Masę makową  przekładamy do miseczki.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilę miksujemy. Dodajemy kaszę mannę i olejek. Delikatnie mieszamy łyżką. 
Pianę z białek przekładamy w kilku partiach do maku, ostrożnie mieszamy i wykładamy na ciasto kruche. Wyrównujemy.

SER:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Resztę składników miksujemy tylko do połączenia składników, wlewamy zimne masło. Miksujemy i wylewamy na makową warstwę. Również wyrównujemy. 
Pieczemy ok. 1 godziny w 180 st. C ustawienie góra dół. 

Sernik studzimy w piekarniku z zamkniętymi drzwiami. Wyciągamy jak  przestygnie. Smacznego :) 



4 komentarze:

  1. Bardzo lubię :) Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) My też uwielbiamy to ciasto ;)

      Usuń
  2. Wlasnie dzis bede piekla..mam nadzieje ze sie uda 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest bardzo proste 😊 Na pewno wyjdzie 😘

      Usuń