środa, 24 stycznia 2018

PĄCZKI MARMURKOWE

Przy robieniu pączków wpadłam na pomysł żeby do ciasta dodać kakao. Mimo że nie rozprowadziło się ono dobrze w cieście, plan wypalił. Wyszły urocze pączki marmurkowe. Wyglądają zjawiskowo, na pewno zaskoczycie nimi swoich domowników :) Polecam wypróbować ;)







SKŁADNIKI NA OK. 50 SZTUK

1 kg mąki 
10 dag cukru
15 dag masła lub margaryny
3 całe jajka
ok. 2 szklanki ciepłego mleka
7 dag drożdży
cukier waniliowy
ok. 0,5 kieliszka alkoholu
2 łyżki kakao

DODATKOWO:

marmolada
cukier puder do posypania
olej lub smalec do smażenia
mąka do podsypania
kilka ciastek oreo do dekoracji






WYKONANIE:


 Z drożdży, łyżki cukru, odrobiny mleka i mąki robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce. 

Do dużej miski przesiewamy mąkę, topimy tłuszcz. Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do białości.

Gdy drożdże podrosną dajemy je do miski razem z jajami, ciepłym tłuszczem, wlewamy alkohol. Powoli zagniatamy ciasto, dolewamy tyle mleka żeby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do ręki, Jeśli jest taka potrzeba dosypujemy mąkę. Chwilę wyrabiamy i dosypujemy kakao. Ciasto dobrze zagniatamy aż kakao nam się wchłonie w ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm, szklanką wykrawamy kółka.  Wykładamy na podsypaną mąką deseczkę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

W płaskim naczyniu rozgrzewamy dobrze tłuszcz.Przekładamy na średni palnik i powoli smażymy pod przykryciem do zarumienienia pączka. Obracamy na drugą stronę i smażymy już bez przykrycia.
Wykładamy do odsączenia na papierowy ręcznik, nadziewamy konfiturą różaną za pomocą szprycy cukierniczej.Polewamy lukrem i posypujemy zmiażdżonymi ciasteczkami oreo.



LUKIER

8 dag cukru pudru, 1,5 łyżki soku z cytryny i gorącej wody. Wszystko dobrze ucieramy i polewamy pączki.
 Smacznego!






MAŁA RADA:

Pączki możemy nadziać kremem czekoladowym lub budyniem :)

2 komentarze: