niedziela, 11 marca 2018

CHLEB NA JOGURCIE Z ZIARNAMI

Chlebek z dodatkiem jogurtu greckiego oraz z otrębami, ziarenkami lnu i słonecznika. Wyszedł bardzo pyszny. Jedyna uwaga, jeśli lubicie bardziej słone pieczywo dodajcie więcej soli :)



SKŁADNIKI:

ZACZYN:


2 dag świeżych drożdży

2 łyżki ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki

CIASTO:


0,5 kg mąki pszennej typ 650

2 łyżeczki soli
5 dag otrąb pszennych zmieszanych z płatkami owsianymi
5 dag ziaren słonecznika zmieszane z ziarnami lnu
5 dag masła
400 g jogurtu greckiego

POMADA:


1/3 szklanki wody

1-2 łyżki mąki pszennej





WYKONANIE:
ZACZYN:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier i mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 5-10 minut)


CIASTO:


Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, otręby z płatkami, ziarna oraz jogurt. Masło rozpuszczamy i studzimy, wlewamy do miski.

Dodajemy wyrośnięte drożdże i wszystko mieszamy łyżką a następnie dobrze zagniatamy. Ciasto ma być plastyczne i odchodzić od ręki. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnice dobrze wyrabiamy i parokrotnie składamy. Formujemy bochenek i odkładamy do formy, którą wyłożymy papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 
Gdy chlebek wyrósł nagrzewamy piekarnik na 200 st.C ustawienie góra dół. 

POMADA:


Wodę mieszamy z mąką i zagotowujemy, zrobi się gęsta. Chleb nacinamy w kilku miejscach a następnie dokładnie smarujemy za pomocą pędzelka. Pieczemy ok 40 minut. Chleb jest upieczony gdy ostukany od spodu daje głuchy odgłos. Studzimy na kratce. Smacznego :)





Polecam również pyszne ROGALIKI Z SEREM



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz