wtorek, 10 kwietnia 2018

PROZIAKI

Proziaki to rodzaj pieczywa z dodatkiem sody. W moich stronach są bardzo znane, gdyż są Podkarpackim specjałem . Nasze babcie wypiekały proziaki na blasze pieca kuchennego. Można również je upiec na patelni z dodatkiem tłuszczu lub bez niego, oraz upiec w piekarniku. Ja wybrałam ten ostatni wariant. Proziaki robi się bardzo prosto i szybko, idealne gdy akurat w domu braknie nam chleba. Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe z dodatkiem masła lub dżemu. Polecam :)



SKŁADNIKI:

szklanka kwaśnego mleka, maślanki lub kefiru
łyżeczka soli
1 jajko
łyżeczka sody
0,5 kg mąki pszennej


WYKONANIE:

Mąkę przesiewamy razem z solą, robimy wgłębienie do którego dajemy maślankę i  sodę, razem mieszamy. Wbijamy jajko, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto. Konsystencja jak na pierogi. Dobrze wyrabiamy. Wałkujemy na grubość 1,5 - 2 cm.

Piekarnik nagrzewamy na 180 st. C ustawienie góra dół. Nasze proziaki układamy na blasze od piekarnika i pieczemy ok 20 minut aż się zarumienią. Po 10 minutach należy obrócić na drugą stronę, żeby ładnie się zarumieniły. Smacznego :) 


MAŁA RADA:
Proziaki są dużo smaczniejsze, gdy usmażymy je na suchej  patelni. 

Przepis z książki ,, Dawnych potraw smak'' która widnieje na powyższym zdjęciu.

2 komentarze: