Pyszne i bardzo bogate w smaku ciasto z musem truskawkowym, delikatną jogurtowo cytrynową oraz czekoladową warstwą. Efekt bąbelków na cieście uzyskałam za sprawą specjalnej silikonowej formy, ale ciasto można wykonać w zwykłej tortownicy lub innej dowolnej formie. Polecam jest pyszne :)
SKŁADNIKI:
WARSTWA TRUSKAWKOWA:
ok. 1 kg świeżych lub mrożonych truskawek
2-3 łyżki cukru
2 truskawkowe galaretki
2 łyżki żelatyny
WARSTWA CYTRYNOWA:
400 g jogurtu greckiego
galaretka cytrynowa
2-3 łyżki pudru
łyżka żelatyny
WARSTWA CZEKOLADOWA:
330 ml śmietanki 30 %
czekolada mleczna
3 kostki gorzkiej czekolady
2 łyżki żelatyny
WYKONANIE:
WARSTWA TRUSKAWKOWA :
Truskawki przekładamy do garnka, podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy, aż się zaczną rozpadać. Gorące blendujemy, dosładzamy i wsypujemy galaretki oraz żelatynę, którą wcześniej zalewamy niewielką ilością wody. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy zacznie tężeć wlewamy do formy. Chowamy do lodówki.
WARSTWA CYTRYNOWA:
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Odstawiamy do ostudzenia. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem oraz z zimną galaretką. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, jak napęcznieje rozpuszczamy ją w mikrofali. Mieszamy z paroma łyżkami masy jogurtowej i z powrotem wlewamy. Miksujemy i wykładamy na truskawkową warstwę. Chowamy do lodówki.
WARSTWA CZEKOLADOWA:
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy czekoladę i na chwilę zostawiamy. Następnie mieszamy. Jeśli się okaże, że czekolada jeszcze się nie rozpuściła ponownie podgrzewamy i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie lekko ubijamy, żelatynę zalewamy zimną wodą, jak napęcznieje rozpuszczamy i mieszamy z paroma łyżkami masy czekoladowej i z powrotem wlewamy. Miksujemy i wylewamy na cytrynową warstwę. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Żeby ciasto wyciągnąć z takiej formy trzeba na chwilę schować do zamrażarki lub wstawić do gorącej wody. Można lekko obkroić plastikowym nożykiem lub szpatułką. Następnie obrócić na podkład i delikatnie ściągać, zwijając formę. Udekorować i kroić. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz