piątek, 7 maja 2021

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

 Takie pyszne ciasto powstało w mojej kuchni na weekend majowy. Wyszło znakomicie :)


SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 30 CM:

BISZKOPT:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

2 budynie czekoladowe każdy po 40 g

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku i octu

SER:

1 kg sera z wiaderka

1/3 szklanki śmietany 30 % lub jogurtu naturalnego

3-4 łyżki  cukru pudru

łyżeczka cukru waniliowego

2 galaretki cytrynowe

ORAZ:

truskawki ok. 40-50 dag

galaretka truskawkowa



WYKONANIE:

W pierwszej kolejności rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 2 szklankach wody. Odstawiamy w chłodne miejsce.

Truskawki myjemy, kroimy na pół.

BISZKOPT:

Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli wsypujemy cukier.

Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, wlewamy powoli do białek, ciągle ubijamy.

Budynie przesiewamy z mąką, dzieląc na 3 wsypujemy do jajek, mieszamy delikatnie łyżką.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach C- góra dół. Po upieczeniu i wystudzeniu z biszkoptu ściągamy skórkę i umieszczamy z powrotem do tortownicy.

SER:

Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, ciężko to zrobić, można delikatnie podgrzać. Odstawiamy do wystudzenia i pilnujemy, gdy zaczyna się ścinać zabieramy się za ser.

Ser przekładamy do miski, dodajemy puder, cukier waniliowy, śmietankę i miksujemy, wlewamy galaretki.

Połowę masy wlewamy na biszkopt,  w odstępach układamy 2/3 truskawek, zalewamy resztą sera, gładzimy, resztę truskawek kroimy w kostkę i układamy na serze. Chowamy do lodówki.

Gdy galaretka truskawkowa gęstnieje wlewamy na truskawki. Ciasto porządnie schłodzić. 

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz