niedziela, 31 maja 2015

CIASTO CAPPUCCINO

Przepis na ciasto pochodzi z moich starych zbiorów, ale został troszkę zapomniany, tak naprawdę nie wiem dlaczego. Placek jest pyszny i na pewno zadowoli nie jednego miłośnika kawy. Zawsze piekłam go na wyjątkowe okazje jak Święta i nie tylko, a dziś dzielę się z Wami przepisem. Może znajdzie się ktoś kto jeszcze ciasta cappuccino nie zna i przypadnie mu on do gustu. 
Smacznego :)




BISZKOPT:                 
6 jaj
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki octu

CIASTO  KOKOSOWE:

20 dag wiórków kokosowych
1 szklanka cukru
5 białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM:

5 żółtek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
6 kopiatych łyżek cukru
1,5 szklanki mleka
ok. pół szklanki cappuccino z magnezem lub o ulubionym smaku
kostka masła

WYKONANIE BISZKOPTA:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, dodajemy do utartych białek. Mąkę z kakao przesiewamy, partiami wsypujemy i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do dwóch identycznych form o wymiarach 25/40 i pieczemy w ok. 170 stopniach C ok. 20 minut.


WYKONANIE CIASTA KOKOSOWEGO:
Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier i ubijamy dokładnie. Następnie wsypujemy partiami wiórka wymieszane z mąką i mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy w identycznej blaszce co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia w ok. 170 stopni C.

GOTUJEMY BUDYŃ:

Szklankę mleka gotujemy razem z cappuccino. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy żółtka z cukrem, budyniem,mąką ziemniaczaną i mlekiem. Wlewamy na mleko i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając tak, żeby budyń nie przypalił się. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimny budyń, dokładnie ucieramy.
Na jeden biszkopt (ściągamy skórkę) wykładamy połowę kremu i przykrywamy kokosowym ciastem, następnie smarujemy resztą kremu i przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto posypujemy pudrem lub polewamy polewą.

MAŁA RADA:

Biszkopty można nasączyć np: kawą. Cappuccino do kremu możemy zastąpić kawą inką, jest równie pyszny tylko trzeba jej dać zdecydowanie mniej.
Czasem pod krem daję powidło lub dżem. 
Ciasto możemy polać polewą czekoladową.

Na widocznym zdjęciu, na górze ciasta jest warstwa bitej śmietany z kakao, została mi z innego ciasta, więc po prostu ją wykorzystałam :) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz