Pewnie dużo razy nam się zdarzyło, że znajomi dzwonią ,,za godzinę przyjeżdżamy na kawę''. A my nie jesteśmy przygotowani, bo domownicy wyjedli z szafki ostatni zapas ciasteczek. Mam na to radę, ostatnio na kanale Skutecznie.Tv natrafiłam na fajny i bardzo prosty przepis na ciasto bez użycia miksera. Potrzebujemy tylko dwie miski oraz łyżkę i trzepaczkę do jajek. Po 5 minutach ciasto już jest w blaszce, a po 40 minutach po domu unosi się wspaniały zapach świeżo upieczonego ciasta z owocami. Ja robiłam już ze śliwkami i brzoskwiniami ale możecie wykorzystać dowolne sezonowe owoce. W obu przypadkach placek był znakomity i bardzo szybko został zjedzony. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne. Przy pierwszym podejściu też nie wierzyłam, że ciasto się może udać, ale wychodzi, na dodatek pyszne i bez zakalca! Polecam :)
SKŁADNIKI ODMIERZAMY SZKLANKĄ O POJ. 200 ML
3 całe jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego, maślanki lub kefiru
0,5 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru kryształu
szczypta soli
szczypta soli
0,5 opakowania dużego cukru waniliowego (na kg mąki) lub olejek zapachowy dodany do jajek.
DODATKOWO:
dowolne owoce niecałe 0,5 kg
WYKONANIE:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C ustawienie góra-dół. Owoce myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
W pierwszej misce jajka porządnie mieszamy trzepaczką, dodajemy jogurt i olej. Dobrze mieszamy.
W drugiej misce przesiewamy obie mąki razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry i sól. Mieszamy wszystko łyżką.
Składniki suche wsypujemy do miski z jajkami i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników, w cieście mogą zostać grudki.
BARDZO WAŻNE: IM MNIEJ RUCHÓW W POŁĄCZENIU SKŁADNIKÓW WYKONAMY TYM LEPIEJ!
Ciasto przelewamy do formy 22/22 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy owoce i pieczemy ok. 40 minut do suchego patyczka. Smacznego!
MAŁA RADA:
Mąkę ziemniaczaną możemy zastąpić budyniem waniliowym (40 g)
Bardzo fajny pomysł :) Niesamowite.
OdpowiedzUsuńDziękuję, ale pomysł pochodzi z kanału Youtube - Skutecznie.Tv
Usuńhttps://www.youtube.com/watch?v=mSpP7iJAjNw Pozdrawiam :)
We wstępie bylo podane skąd pomysł-fajnie jak ktos przetestuje i podzieli się doswiadczeniem��
UsuńOczywiście :) Można dodatkowo obejrzeć filmik jak ciasto się robi :) Pozdrawiam :)
Usuńjak z tymi jajkami nie można mikserem
UsuńLubię takie proste ciasta. Są bardzo smaczne i mało nakładu pracy. Również mam kilka takich przepisów na ciasta. :-)
OdpowiedzUsuńWarto mieć takie przepisy w swoich zbiorach :) Dziękuję i Pozdrawiam :)
Usuńtrzeba przetestować :)
OdpowiedzUsuńbrzmi pysznie!
Koniecznie :) Dziękuję i Pozdrawiam :)
Usuńsuper ciasto.
OdpowiedzUsuńDziękuję i Pozdrawiam :)
UsuńWitam!
OdpowiedzUsuńPiekę to ciasto od dawna,jest niezawodne i zawsze smakuje pysznie.Pozdrawiam Małgorzata
Dziękuję :) To prawda, to ciasto zawsze wychodzi. Również pozdrawiam :)
Usuńjak widzę to wygląda pychotka osobiście nie robiłam brakuje mi jogurtu mam pół małej śmietany i w tym mój problem i co pani radzi dolać wody
OdpowiedzUsuńRadzę dać tą śmietanę i uzupełnić mlekiem 😉
UsuńMożna dodać samo mleko, zamiast kefiru?
OdpowiedzUsuńTak można 😊
UsuńMam pytanie czy do ciasta jada goscie moga byc owoce mrozone pozdrawiam
UsuńMożna dać mrożone 😉 Również pozdrawiam
Usuńdlaczego w osobnych miskach i trzepaczką ja nie posiadam ja mam tylko mikser
OdpowiedzUsuńChodzi o to żeby połączyć suche składniki z mokrymi. Można użyć łyżki.
UsuńWłaśnie robie
OdpowiedzUsuńSuper 😊 Napisz czy smakowało 😘
UsuńSmakowało bardzo
UsuńBardzo się cieszę :) Pozdrawiam
UsuńPiecze się :)
OdpowiedzUsuńSuper i jak wyszło?
UsuńJeszcze nie wypróbowałam
UsuńSuper ciasto,roboty niewiele,a robi się tak jak muffinki
OdpowiedzUsuńDokładnie 😊 Dziękuję i Pozdrawiam 😊
UsuńPrzez trzy sezony we Francji pieklam codziennie w foremce na babke ,to bylo na sniadanie ,zmienialam tylko owocw ,dodawalam orzechy ,rodzynki ,kokos lub mielone migdaly ,zawsze siw swietnie udawal a co pichwal zebralam i przepisow napusalam to juz byla moja osobista satysfakcja ,a zwlaszcza z tego powodu ,ze moglam rozslawiac nasze polskie ciasta dla roznych obywateli tego swiata ,dziekuje za przepis i serdecznie pozdrawiam-Krystyna
OdpowiedzUsuńBardzo mnie cieszy, że przepis na to ciasto zawędrował aż do Francji i smakowało :) Również bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
UsuńCudowne :) dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo proszę ;) Pozdrawiam
Usuń