Popularny ostatnio i bardzo zachwalany chleb z gara lub naczynia żaroodpornego. Musiałam w końcu przetestować. Przepis jest naprawdę banalnie prosty. A chlebek wychodzi wspaniale chrupiący z mięciutkim wnętrzem. Polecam zrobić i cieszyć się smakiem tego wspaniałego wypieku :)
SKŁADNIKI:
75 dag mąki pszennej
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru
2,5 dag świeżych drożdży lub 7 g suchych
łyżka oleju
2 szklanki ciepłej wody
WYKONANIE:
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy trochę wody. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej. Wlewamy resztę wody oraz rozpuszczone drożdże. Całość mieszamy łyżką. Miskę przykrywamy folią i odkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.
Następnego dnia stolnicę podsypujemy mąkę, a nasze ciasto porządnie wyrabiamy. Ja dodatkowo je składałam w kopertę. Ciasto odstawiamy na ok. 30 minut przykryte ściereczką.
Puste naczynie wraz z pokrywką wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy na 220 stopni. Gdy się nagrzeje ostrożnie wyciągamy żeby się nie poparzyć.
Nasz chleb przekładamy do gorącego naczynia. Nacinamy w dowolny sposób. Przykrywamy i pieczemy w 200 stopniach C ok. 35 minut, ale trzeba obserwować, jeżeli chleb zaczyna dotykać pokrywki należy ją zdjąć.
Bez pokrywki pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Aż chlebek ładnie się zarumieni. Smacznego :)
Domowe pieczywo jest najlepsze. :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) A zapach jaki unosi się po kuchni.... Tego nie da się opisać :)
UsuńJasne ja pieke chleb ale bez oleju tez jes smaczny
OdpowiedzUsuńDziękuję i Pozdrawiam 😊
UsuńSmakowity bochen- mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i Pozdrawiam :)
UsuńIle to bedzie szklanek mąki?
UsuńTo będzie około 4 i 3/4 szklanki.
OdpowiedzUsuńDziekuje
OdpowiedzUsuńwłaśnie upiekłam 2 bochenki są prześliczne i ten zapach :) teraz już nigdy nie kupuję chleba ,piekę sama ku uciesze mężulka ,uwielbia ten chleb. Piekę z mąki żytniej i kombinuję z dodatkami
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 😊
UsuńCzy z pełnoziarnistej orkiszowej się uda?
OdpowiedzUsuńMożna wymieszać mąkę pszenna z orkiszową 😊
Usuń