niedziela, 22 stycznia 2017

CHLEB Z GARA

Popularny ostatnio i bardzo zachwalany chleb z gara lub naczynia żaroodpornego. Musiałam w końcu przetestować. Przepis jest naprawdę banalnie prosty. A chlebek wychodzi wspaniale chrupiący z mięciutkim wnętrzem.  Polecam zrobić i cieszyć się smakiem tego wspaniałego wypieku :)








SKŁADNIKI:

75 dag mąki pszennej

1 łyżeczka soli 
0,5 łyżeczki cukru
2,5 dag świeżych drożdży lub 7 g suchych
łyżka oleju
2 szklanki ciepłej wody






WYKONANIE:



Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy trochę wody. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej. Wlewamy resztę wody oraz rozpuszczone drożdże. Całość mieszamy łyżką. Miskę przykrywamy folią i odkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. 



Następnego dnia stolnicę podsypujemy mąkę, a nasze ciasto porządnie wyrabiamy. Ja dodatkowo je składałam w kopertę. Ciasto odstawiamy na ok. 30 minut przykryte ściereczką. 



Puste naczynie wraz z pokrywką wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy na 220 stopni. Gdy się nagrzeje ostrożnie wyciągamy żeby się nie poparzyć. 



Nasz chleb przekładamy do gorącego naczynia. Nacinamy w dowolny sposób. Przykrywamy i pieczemy w 200 stopniach C ok. 35 minut, ale trzeba obserwować, jeżeli chleb zaczyna dotykać pokrywki należy ją zdjąć.



Bez pokrywki pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Aż chlebek ładnie się zarumieni. Smacznego :)





13 komentarzy:

  1. Domowe pieczywo jest najlepsze. :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) A zapach jaki unosi się po kuchni.... Tego nie da się opisać :)

      Usuń
  2. Jasne ja pieke chleb ale bez oleju tez jes smaczny

    OdpowiedzUsuń
  3. To będzie około 4 i 3/4 szklanki.

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie upiekłam 2 bochenki są prześliczne i ten zapach :) teraz już nigdy nie kupuję chleba ,piekę sama ku uciesze mężulka ,uwielbia ten chleb. Piekę z mąki żytniej i kombinuję z dodatkami

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy z pełnoziarnistej orkiszowej się uda?

    OdpowiedzUsuń