niedziela, 7 czerwca 2015

KILIMANDŻARO

Wspaniały przepis siostry Anastazji, połączenie kakaowego biszkopta z masą budyniową oraz smażonymi jabłkami. Ciasto jest bardzo lekkie i aromatyczne, po prostu rozpływa się w ustach...... 





BISZKOPT:                 
6 jaj
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki octu

KREM:

2 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
po dwie kopiate łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
cukier waniliowy
masło lub margaryna

JABŁKA:

1 - 1,5 kg jabłek
2 pomarańczowe galaretki

SMAŻENIE JABŁEK:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, przekładamy do garnka najlepiej z podwójnym dnem podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu aż jabłka się rozpadną. Dodajemy galaretki, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. 

WYKONANIE BISZKOPTA:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier . Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, dodajemy do utartych białek. Mąkę z kakao przesiewamy, partiami wsypujemy i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do dwóch identycznych form o wymiarach 25/40 i pieczemy w ok. 170 stopniach C ok. 20 minut.

WYKONANIE KREMU:
1,5 szklanki mleka gotujemy, w reszcie mieszamy mąki, cukier oraz cukier waniliowy. Wlewamy na wrzące mleko i chwilkę gotujemy, mieszamy żeby budyń się nie przypalił. Odstawiamy do wystudzenia. Masło rozcieramy, dodajemy po łyżce zimny budyń.




SKŁADANIE CIASTA:

Na jeden biszkopt wykładamy jabłka, najlepiej to zrobić jak zaczynają żelować. Wkładamy na chwilę do lodówki. Następnie wykładamy krem budyniowy i przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!









8 komentarzy:

  1. Bardzo efektowne ciasto, też mam w ogrodzie margerytki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za komentarz, widzę że nie tylko ja jestem miłośniczką kwiatów ;) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Znam to ciacho,jest pyszne.. Pozdrawiam serdecznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto smaczne, pieknie wyglada.



    OdpowiedzUsuń
  4. Nie rozumiem tego: Masło rozcieramy, dodajemy po łyżce zimny budyń. Bo nie było nic wspomniane o budyniu i trochę nie rozumiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę przeczytać "wykonanie kremu" Wszystko jest jasno napisane. Pozdrawiam

      Usuń