Wspaniały deser dla miłośników gorzkiej czekolady i idealny dla osób nie lubiących przesłodzonych ciast. Oba kremy wylewamy na warstwy herbatników i małe co nieco do kawy mamy gotowe, bez włączania piekarnika. Smacznego :)
SKŁADNIKI:
42 herbatniki (ja zużyłam 1,5 opakowania herbatników zbożowych z Biedronki) na 2 warstwy.
okrągłe biszkopty
kakao do posypania
NA BUDYŃ:
1 l mleka
2 budynie waniliowe
0,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 całe jajka
cukier waniliowy
kostka masła 200 g
KREM CZEKOLADOWY:
gorzka czekolada
1 łyżka kakao
2 łyżki cukru
szklanka mleka
2 śmietany śnieżki
galaretka cytrynowa
GOTUJEMY BUDYŃ:
Połowę mleka gotujemy razem z cukrami i masłem. W drugiej części mieszamy mąkę, budynie oraz roztrzepane jajka. Gdy mleko zacznie się gotować przelewamy go do mąki, a następnie z powrotem do garnka. Cały czas mieszamy i chwilkę gotujemy.
SKŁADANIE CIASTA:
Blachę o wymiarach 25/40 cm wykładamy folią spożywczą, aż do samej góry. Układamy warstwę ciastek. Wylewamy gorący budyń. Przykrywamy herbatnikami i odstawiamy do wystudzenia.
MASA CZEKOLADOWA:
Mleko mocno podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę oraz kakao i cukier. Mieszamy i wyłączamy ogień. Mieszamy do chwili, aż wszystkie składniki rozpuszczą się. Studzimy, a następnie chowamy do lodówki. Mleko ma być mocno schłodzone. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Odstawiamy do schłodzenia. Do czekoladowego mleka wsypujemy śnieżki i ubijamy na szybkich obrotach aż będzie gęste. Powoli wlewamy galaretkę i ciągle ubijamy. Wykładamy na herbatniki (ciasto ma być zimne)
Na wierzch układamy biszkopty i posypujemy kakao. Możemy również wyłożyć warstwę herbatników (potrzeba nam jeszcze 21 sztuk) Wkładamy do lodówki, żeby dobrze się schłodziło.
Smacznego :)
Pysznie wyglada😊
OdpowiedzUsuńTak też smakuje :) Dziękuję :)
Usuńsmacznie wygląda,,,:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i takie właśnie jest ;) Pozdrawiam :)
UsuńSuper ciasto robilam dzis i wszystkim smakowalo :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :) Dziękuję za komentarz :)
UsuńPatrzę na niego i już czuję się leciutko, choć zjadłabym co najmniej 2 kawałki :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się a może nawet trzy ;) Pozdrawiam :)
Usuńmuszę go zrobić bo ciekawie wygląda i nie ma duzo pracy
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)Placuszek jest pyszny :)
UsuńJaka blacha?
OdpowiedzUsuńBlacha 25/40 cm
UsuńCzasami takie proste ciasta wydają się najbardziej smaczne. Osobiście bardzo lubię robić i piec od razu muffinki czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ dodatkowo mieszane z cukierkami z mieszkanki wedlowskiej. Jestem przekonana, że takiego smaku nie ma żadne inne ciacho czekoladowe.
OdpowiedzUsuńTe muffinki muszą być rewelacyjne. Pozdrawiam :)
Usuń