niedziela, 14 lutego 2016

CIASTO Z PIANKĄ CZEKOLADOWĄ BEZ PIECZENIA

Wspaniały deser dla miłośników gorzkiej czekolady i idealny dla osób nie lubiących przesłodzonych ciast. Oba kremy wylewamy na warstwy herbatników i małe co nieco do kawy mamy gotowe, bez włączania piekarnika. Smacznego :)






SKŁADNIKI:

42 herbatniki (ja zużyłam 1,5 opakowania herbatników zbożowych z Biedronki) na 2 warstwy.
okrągłe biszkopty
kakao do posypania



NA BUDYŃ:


1 l mleka

2 budynie waniliowe
0,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 całe jajka
cukier waniliowy
kostka masła 200 g

KREM CZEKOLADOWY:


gorzka czekolada 

1 łyżka kakao
2 łyżki cukru
szklanka mleka
2 śmietany śnieżki
galaretka cytrynowa



GOTUJEMY BUDYŃ:



Połowę mleka gotujemy razem z cukrami i masłem. W drugiej części mieszamy mąkę, budynie oraz roztrzepane jajka. Gdy mleko zacznie się gotować przelewamy go do mąki, a następnie z powrotem do garnka. Cały czas mieszamy i chwilkę gotujemy. 


SKŁADANIE CIASTA:



Blachę o wymiarach 25/40 cm wykładamy folią spożywczą, aż do samej góry. Układamy warstwę ciastek. Wylewamy gorący budyń. Przykrywamy herbatnikami i odstawiamy do wystudzenia.


MASA CZEKOLADOWA:



Mleko mocno podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę oraz kakao i cukier. Mieszamy i wyłączamy ogień. Mieszamy do chwili, aż wszystkie składniki rozpuszczą się. Studzimy, a następnie chowamy do lodówki. Mleko ma być mocno schłodzone. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Odstawiamy do schłodzenia. Do czekoladowego mleka wsypujemy śnieżki i ubijamy na szybkich obrotach aż będzie gęste. Powoli wlewamy galaretkę i ciągle ubijamy. Wykładamy na herbatniki (ciasto ma być zimne) 






Na wierzch układamy biszkopty i posypujemy kakao. Możemy również wyłożyć warstwę herbatników (potrzeba nam  jeszcze 21 sztuk) Wkładamy do lodówki, żeby dobrze się schłodziło. 

Smacznego :)

14 komentarzy:

  1. Super ciasto robilam dzis i wszystkim smakowalo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrzę na niego i już czuję się leciutko, choć zjadłabym co najmniej 2 kawałki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę go zrobić bo ciekawie wygląda i nie ma duzo pracy

    OdpowiedzUsuń
  4. Czasami takie proste ciasta wydają się najbardziej smaczne. Osobiście bardzo lubię robić i piec od razu muffinki czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ dodatkowo mieszane z cukierkami z mieszkanki wedlowskiej. Jestem przekonana, że takiego smaku nie ma żadne inne ciacho czekoladowe.

    OdpowiedzUsuń