poniedziałek, 4 kwietnia 2016

GULASZ

Gulasz to danie które praktycznie robi się samo. Jedynie musimy je od czasu do czasu pomieszać. Bardzo lubię tego typu dania zwłaszcza z sosem i ziemniakami. Dla mnie to prawdziwa uczta, jeszcze tylko surówka i pyszne danie mamy gotowe. Smacznego :)





SKŁADNIKI:

ok. 60 dag łopatki lub karkówki wieprzowej

4 cebule
ząbek czosnku
śmietana i mąka do zagęszczenia
olej lub smalec
puszka groszku z marchewką

PRZYPRAWY:



liść laurowy, po 3 ziarenka ziela angielskie i pieprzu ziarnistego, lubczyk, sól, pieprz, ostra i słodka papryka, kminek 



WYKONANIE:


Mięso myjemy, usuwamy żyłki, błony i inne niedoskonałości. Cebulę i mięso kroimy w kostkę, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Na patelnię wlewamy troszkę tłuszczu i podsmażamy cebulę i czosnek. Przekładamy do garnka z podwójnym dnem. Mięso również podsmażamy z wszystkich stron. Dodajemy do cebuli, wrzucamy listek, ziele, pieprz i kminek. Zalewamy gorącą wodą i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Jeśli jest taka potrzeba podlewamy gorącą wodą. Dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Na końcu przyprawiamy wg uznania i zagęszczamy śmietaną z odrobiną mąki oraz dodajemy marchewkę z groszkiem bez zalewy. Podajemy z ziemniakami, ryżem, plackami ziemniaczanymi lub wg uznania.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz