poniedziałek, 4 kwietnia 2016

TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA

Myślę, że tej sałatki nie trzeba szczególnie przedstawiać :) Zwykła najzwyklejsza i najlepsza sałatka, a ile gospodyń tyle przepisów. Ja ją robię własnie tak :) Polecam :)



SKŁADNIKI:

ok. 2 kg marchewki

1 niewielki seler
6-8 ziemniaków
8 jajek
0,5 słoika ogórków kiszonych
1 jabłko
groszek w puszce
kukurydza w puszce
mała czerwona cebula
biała część pora (ja dałam pół)
majonez
jogurt naturalny
łyżeczka musztardy
sól, pieprz



WYKONANIE:



Marchew, ziemniaki i selera dokładnie myjemy, przekładamy do dużego garnka tak żeby marchew była na spodzie, a ziemniaki z selerem na wierzchu ponieważ gotują się szybciej. Zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy do miękkości. Warzywa odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. 

Jajka również gotujemy, studzimy, obieramy, kroimy. Ogórki kroimy i przekładamy na sitko razem z kukurydzą i groszkiem żeby warzywa odciekły. Jabłko myjemy, obieramy i kroimy. Pora i cebulę drobno kroimy i przelewamy wrzątkiem. Wszystkie warzywa ze sobą łączymy i mieszamy. W małym naczyniu dajemy pół słoika majonezu oraz pół kubeczka jogurtu i łyżeczkę musztardy. Dajemy do warzyw i dobrze mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Chowamy do lodówki. Sałatka jest najlepsza na następny dzień kiedy wszystkie smaki się przegryzą. Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz