niedziela, 8 lutego 2015

GOŁĄBKI INACZEJ

  Gołąbki inaczej, zwane również bez zawijania to sprawdzony sposób na nasze małe niejadki. Z podanych składników wychodzi ich naprawdę wiele, na noc chowamy do lodówki. Tu uwaga, że zawsze nocą kilka ich znika :) Raczej nie nadają się do zamrażania. Mniej pracy niż przy tradycyjnych gołąbkach. Polecam i smacznego :)



                         

SKŁADNIKI:              
0,5 kg mięsa mielonego
2 woreczki ryżu (200g)
ok. 1-1,2 kg słodkiej lub włoskiej kapusty 
0,5 szklanki kaszy manny
3-5 jaj
                                     
PRZYPRAWY;          
łyżka soli 
łyżeczka Vegety lub ziarenek smaku
trochę pieprzu, 
łyżeczka przyprawy do kebabu
1-2 podsmażone cebulki
                                       
SOS;                            
słoiczek (200g) przecieru pomidorowego
3 kostki rosołowe 
sól, pieprz, papryka słodka 
mąka i śmietana do zagęszczenia
                        
DODATKOWO:           
olej do smażenia, 
mąka do obtaczania                                        
2 kostki rosołowe do gotowania

WYKONANIE:  
   Ryż gotujemy ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie, w tym czasie bardzo drobno szatkujemy kapustę. Cebulkę podsmażamy. Po ugotowaniu czekamy, aż ryż ostygnie i mieszamy z kapustą i pozostałymi składnikami. Przyprawiamy do smaku.
Z powstałej masy formujemy kulki ok. 6-8 cm, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor z każdej strony.
Zarumienione przekładamy do dużego garnka, zalewamy całkowicie wodą, wrzucamy 2 kostki rosołowe lub solimy, co kto lubi. Gotujemy około 40-60 minut, aż kapusta będzie miękka, jeśli robimy z kapusty włoskiej, czas gotowania ulegnie skróceniu.
Gołąbki się gotują, my w tym czasie gotujemy ok. 2 litry wody lub możemy wykorzystać domowy bulion. Ja wrzucam znowu 3 kostki rosołowe. Na odrobinie oliwy lub masła podsmażamy (do lekkiego zbrązowienia) przecier pomidorowy, aby pozbyć się gorzkiego posmaku. Podsmażony przecier wlewamy do gotującej wody, chwilę gotujemy, podbijamy mąką i śmietaną, aby zagęścić. 

   Sosikiem polewamy ugotowane gołąbki i wcinamy. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz