SKŁADNIKI:
2 dag drożdży
7 łyżek cukru
szklanka mleka 3,2%
2 jajka
2 duże łyżki masła
55 dag mąki pszennej
szczypta soli
WYKONANIE:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mleko podgrzać i rozpuścić w nim 6 łyżek cukru i masło. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać rozbełtane jajka (troszkę zostawić do posmarowania chałki), połączyć z drożdżami i ciepłym mlekiem (nie może być gorące, bo ciasto nie urośnie). Dobrze wyrobić i zostawić do wyrośnięcia ok. 1-1,5 h.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mleko podgrzać i rozpuścić w nim 6 łyżek cukru i masło. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać rozbełtane jajka (troszkę zostawić do posmarowania chałki), połączyć z drożdżami i ciepłym mlekiem (nie może być gorące, bo ciasto nie urośnie). Dobrze wyrobić i zostawić do wyrośnięcia ok. 1-1,5 h.
Ciasto
odgazować podzielić na sześć części. Ulepić wałeczki i spleść
warkoczyki.
Ponownie
odstawić do wyrośnięcia ( aż podwoi swoją objętość). Posmarować pozostałym jajkiem i wstawić
do nagrzanego piekarnika. Ja nagrzewam piekarnik do 150 st. C, po
włożeniu chałki, podkręcam do 180 st. C . Piec ok 20-30 minut.
Piekarnik ustawiony na termoobieg.
Smacznego
:)
Przepis super. Wykonanie prościutkie smak BOSKI
OdpowiedzUsuńDziękuję Anusia :)
OdpowiedzUsuńSkradłam przepis,moje ciasto właśnie powiększa swoją objętość.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Proszę o komentarz czy chałka smakowała :) Dziękuję i Pozdrawiam :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMoże być :)
Usuńooo mnie chałka zawszę się będzie kojarzyć ze szkołą podstawową - mieliśmy obok piekarnie i prawie codziennie wszamałem jeszcze takie ciepłe pychotka :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że przywołałam szkolne wspomnienia :) Pozdrawiam
UsuńW przepisie są zwyczajne drożdże, czy mogą być suche?
OdpowiedzUsuńMożna zastapić suchymi drożdżami.
Usuńrobiłam wiele razy:) rewelacja:) szczerze polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie 😀 Pozdrawiam
Usuń