Bardzo pyszne ciasto, które robiłam na święta. Miałam trochę wątpliwości odnośnie wafla czy za bardzo nie rozmoknie i czy będzie się dobrze kroić, okazało się niepotrzebnie :). Wszystko dobrze ze sobą współgra, wafel dobrze się kroi. Kakaowy krem i ta pyszna orzechowa masa w waflu mniam. Zachęcam do wypróbowania. Jedno z lepszych ciast jakie robiłam.
Smacznego :)
Smacznego :)
BISZKOPT:
5 jaj
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
ORAZ:
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
3 łyżki kakao
MASA KAKAOWA;
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
0,5 szklanki mleka
3 duże łyżki kakao
cukier waniliowy
1,5 kostki masła
MASA ORZECHOWA;
4 białka
15 dag cukru pudru
20 dag zmielonych orzechów
łyżka miodu
DODATKOWO:
2 opakowania wafli tortowych (mi wystarczył jeden, drugi lepiej mieć w zapasie)
kwaśne powidło lub dżem (dałam konfiturę z wiśni)
WYKONANIE:
BISZKOPT:
Wodę, kakao, olej i cukier przekładamy do garnka, podgrzewamy do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli 0,5 szklanki cukru . Gdy dobrze ubijemy dodajemy po jednym żółtku.
Następnie cienkim strumieniem wlewamy kakaową masę, cały czas ubijamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą, wsypujemy porcjami, delikatnie ubijamy, ale tylko do połączenia składników. Ciasto wlewamy do dwóch identycznych form o wymiarach 25/40 i pieczemy w ok 170 stopniach C ok. 25 minut.
MASA KAKAOWA:
Wszystkie składniki na masę dokładnie miksujemy, stawiamy na gaz, często mieszając. Masa ma się zagotować i zgęstnieć. Odstawiamy do przestudzenia. Ucieramy masło na puch i po łyżce dodajemy masę kakaową aż do wyczerpania. Pod koniec ucierania można wlać troszkę alkoholu.
Wszystkie składniki na masę dokładnie miksujemy, stawiamy na gaz, często mieszając. Masa ma się zagotować i zgęstnieć. Odstawiamy do przestudzenia. Ucieramy masło na puch i po łyżce dodajemy masę kakaową aż do wyczerpania. Pod koniec ucierania można wlać troszkę alkoholu.
MASA ORZECHOWA:
Białka ubijamy na sztywno, powoli dodajemy puder, a gdy jest już dobrze utarte powoli łączymy ze zmielonymi orzechami. Przelewamy do garnka z podwójnym dnem i na małym ogniu cały czas mieszając zagotowujemy. Masa ma zgęstnieć. Trzeba uważać, bo się przypala. Na końcu dodajemy miód. Można też białka ubić na parze. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Białka ubijamy na sztywno, powoli dodajemy puder, a gdy jest już dobrze utarte powoli łączymy ze zmielonymi orzechami. Przelewamy do garnka z podwójnym dnem i na małym ogniu cały czas mieszając zagotowujemy. Masa ma zgęstnieć. Trzeba uważać, bo się przypala. Na końcu dodajemy miód. Można też białka ubić na parze. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
PRZEKŁADANIE CIASTA:
Trzeba wyciąć wafle na kształt placka na cztery warstwy.
Jeden przycięty wafel na gruby wzór smarujemy letnią orzechową masą. Przyciskamy drugim waflem (grubym wzorem) i dobrze przyciskamy, można obciążyć wafel czymś ciężkim.
Trzeba wyciąć wafle na kształt placka na cztery warstwy.
Jeden przycięty wafel na gruby wzór smarujemy letnią orzechową masą. Przyciskamy drugim waflem (grubym wzorem) i dobrze przyciskamy, można obciążyć wafel czymś ciężkim.
Masę kakaową dzielimy na cztery części.
Jedną część smarujemy na gładką stroną wafla, na to biszkopt, smarujemy powidłem i znowu masą. Dajemy orzechowy wafel i powtarzamy czynność czyli dajemy masę kakaową drugi biszkopt posmarowany powidłem znowu masa i wafel gładką stroną do środka.
Jedną część smarujemy na gładką stroną wafla, na to biszkopt, smarujemy powidłem i znowu masą. Dajemy orzechowy wafel i powtarzamy czynność czyli dajemy masę kakaową drugi biszkopt posmarowany powidłem znowu masa i wafel gładką stroną do środka.
Ciasto może i jest pracochłonne, ale efekt końcowy pyszny.
Ciasto było hitem na Świątecznym stole, polecam :)
Ciasto było hitem na Świątecznym stole, polecam :)
Bardzo jestem ciekawa tej orzechowej masy! Ciekawi mnie też, czy wafle miękną i dobrze się kroją. A patent z sypaniem proszku do żółtek usłyszałam niedawno od mojej koleżanki, której zdradziła go ciocia, piekąca ciasta na wesela. Intrygujące ciasto :)
OdpowiedzUsuńOrzechowa masa podobna jest do masy nugatowej, wafle dobrze się kroją i nie namakają za bardzo. Sami ciasto jest mega pyszne więc zachęcam do upieczenia. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)
UsuńDodaję to ciasto do mojej listy :)
UsuńBardzo się cieszę :) Pozdrawiam :)
Usuń