Te placuszki robię bardzo często, gdyż je uwielbiamy. Podobny przepis jest już na blogu klik. Jednak te są o wiele lepsze. Powstały przez przypadek jak dzieci prosiły o zrobienie placuszków. Miałam tylko szklankę mąki pszennej, ale za to mnóstwo krupczatki. Właśnie dodatek tej drugiej spowodował, że ciasto jest bardzo, bardzo puszyste. Polecam są pyszne i bardzo proste :)
SKŁADNIKI:
1 całe jajo
3-4 łyżki cukru
płaska łyżeczka sody
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
szklanka maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
0,5 opakowania cukru wanilinowego
ORAZ:
olej do smażenia
cukier puder
WYKONANIE:
Jajko roztrzepujemy razem z cukrami, dodajemy maślankę i sodę. Masę dobrze mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę. Ciasto mieszamy do momentu, aż będzie gładkie i gęste.
Smażymy po łyżce ciasta na średnim ogniu z obu stron, na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, owocami lub dżemem. Smacznego :)
MAŁA RADA:
Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy jeszcze trochę jogurtu lub maślanki ( w zależności co się używa)
MAŁA RADA:
Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy jeszcze trochę jogurtu lub maślanki ( w zależności co się używa)
Witam.Odnosnie w/w przepisu na ''Puszyste Placki'',pragne dodac swoja opinie.Placuszki sa p r z e p y s z n e .!!!!!!!,puszyste,chrupiace,a co tez istotnego!!-szybko się je robi,a i z talerza znikają '' w mgnieniu oka''.!!!!! SUUUUPEEEERR!!!!! GORACO POLECAM .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że moje placuszki tak posmakowały :) Dziękuję za miły komentarz i Serdecznie Pozdrawiam :)
UsuńWyglądają przepysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Tak są bardzo dobre :)
UsuńPowiem tak: pyszne i szybko znikają jak i się je robi tylko musiałam dodać mleka gdyż było za gęste - za dużo mąki
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz :) Fajnie że placuszki smakowały.Ciasto ma być gęste, też czasami dodaję więcej jogurtu lub mleka.
UsuńMogę napisać w komentarzu dokładnie to samo, co moja poprzedniczka.
OdpowiedzUsuńPlacki są szybkie w wykonaniu, pyszne i puszyste, tylko tak jak "latarenka81" dałam więcej maślanki, gdyż ciasto na gęstość wyszło mi jak kit i ciężko nawet było je mieszać.
Dziękuję za cenną uwagę :) Pozdrawiam :)
UsuńMożna użyć zsiadłego mleka?
OdpowiedzUsuńTak 😊
UsuńPrzepyszne u mnie goszczą co sobotę na śniadaniu, dziękuję za przepis. Pozdrawiam serdecznie Viola
OdpowiedzUsuńViola bardzo mi miło :) Dziękuję i również Pozdrawiam :)
UsuńCzy zamaiast maki krupczatki moge dac pszenna?
OdpowiedzUsuńTak można dać zwykłą pszenną :)
Usuń