Zapraszam na bardzo łatwe, ucierane ciasto ze śliwkami. Jest bardzo delikatne i puszyste dzięki dodatkowi mąki krupczatki. Polecam :)
SKŁADNIKI:
250 g masła lub margaryny
6 jaj
8 łyżek mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag cukru pudru
40 dag mąki krupczatki
cukier waniliowy
SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ
ORAZ:
30-40 dag śliwek
WYKONANIE:
Margarynę ucieramy na białą puszystą masę, wsypujemy partiami cukier. Oddzielamy białka od żółtek. Dodajemy po jednym żółtku do masy, następnie wlewamy mleko oraz stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Ucieramy tylko do połączenia składników.
Teraz ubijamy białka na sztywno i delikatnie mieszamy z masą. Wlewamy na blachę o wymiarach 25/40 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i w odstępach układamy na cieście skórką do dołu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C ustawienie góra - dół ok. 40-50 minut do suchego patyczka. Po upieczenie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
MAŁA RADA:
Ciasto możemy przygotować w mniejszej blaszce, będzie wówczas wyższe. Możemy dodać dowolne sezonowe owoce.
Polecam również pyszne UCIERANE CIASTO NA MAŚLANCE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz