Zapraszam na letni deser do kawy z jogurtów greckich z dodatkiem startej czekolady oraz pysznym chrupiącym spodem. Bardzo prosto się go przygotowuje, a co najważniejsze jest lekki i bardzo smaczny. Polecam :)
NA SPÓD:
10 dag masła
20 dag herbatników
SKŁADNIKI NA MASĘ:
2 łyżki cukru pudru
galaretka cytrynowa
jogurt grecki 400 g
tabliczka mlecznej czekolady
dowolne owoce
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:
Masło stapiamy i odstawiamy do przestudzenia.
Herbatniki mielimy lub zgniatamy wałkiem. Mieszamy razem z masłem. Wykładamy na tortownicę o średnicy 26 cm, dobrze ugniatamy i wstawiamy na 0,5 godziny do lodówki.
ROBIMY MASĘ:
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, czekoladę ścieramy na tarce.
Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, powoli dolewamy zimną galaretkę i jeszcze chwilkę ubijamy, żeby napowietrzyć masę. Dosypujemy czekoladę (troszkę zostawiamy do dekoracji) mieszamy i wylewamy na spód. Wyrównujemy i posypujemy odłożoną czekoladą. Chowamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy owocami. Smacznego :)
MAŁA RADA:
Ciasto możemy przygotować w mniejszej blaszce i wtedy będzie wyższe. Owoce które ułożymy na wierzchu możemy zalać ulubioną galaretką.
Tutaj Znajdziesz przepisy na pozostałe ciasta bez pieczenia klik
Tutaj Znajdziesz przepisy na pozostałe ciasta bez pieczenia klik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz