niedziela, 31 lipca 2016

JOGURTOWIEC STRACIATELLA BEZ PIECZENIA

Zapraszam na letni deser do kawy z jogurtów greckich z dodatkiem startej czekolady oraz pysznym chrupiącym spodem. Bardzo prosto się go przygotowuje, a co najważniejsze jest lekki i bardzo smaczny. Polecam :)




NA SPÓD:

10 dag masła
20 dag herbatników



SKŁADNIKI NA MASĘ:


2 łyżki cukru pudru
galaretka cytrynowa
jogurt grecki 400 g
tabliczka mlecznej czekolady
dowolne owoce






PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:


Masło stapiamy i odstawiamy do przestudzenia. 

Herbatniki mielimy lub zgniatamy wałkiem. Mieszamy razem z masłem. Wykładamy na tortownicę o średnicy 26 cm, dobrze ugniatamy i wstawiamy na 0,5 godziny do lodówki.






ROBIMY MASĘ:


Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, czekoladę ścieramy na tarce. 

Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, powoli dolewamy zimną galaretkę i jeszcze chwilkę ubijamy, żeby napowietrzyć masę. Dosypujemy czekoladę (troszkę zostawiamy do dekoracji) mieszamy i wylewamy na spód. Wyrównujemy i posypujemy odłożoną czekoladą. Chowamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy owocami. Smacznego :)




MAŁA RADA


Ciasto możemy przygotować w mniejszej blaszce i wtedy będzie wyższe. Owoce które ułożymy na wierzchu możemy zalać ulubioną galaretką.

Tutaj Znajdziesz przepisy na  pozostałe ciasta bez pieczenia klik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz