poniedziałek, 15 sierpnia 2016

UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Zapraszam na bardzo łatwe, ucierane ciasto ze śliwkami. Jest bardzo delikatne i puszyste dzięki dodatkowi mąki krupczatki. Polecam :)






SKŁADNIKI:

250 g masła lub margaryny
6 jaj
8 łyżek mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag cukru pudru
40 dag mąki krupczatki
cukier waniliowy 

SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ


ORAZ:


30-40 dag śliwek





WYKONANIE:



Margarynę ucieramy na białą puszystą masę, wsypujemy partiami cukier. Oddzielamy białka od żółtek. Dodajemy po jednym żółtku do masy, następnie wlewamy mleko oraz stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Ucieramy tylko do połączenia składników.



Teraz ubijamy białka na sztywno i delikatnie mieszamy z masą. Wlewamy na blachę o wymiarach 25/40 cm wyłożoną papierem do pieczenia.



Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i w odstępach układamy na cieście skórką do dołu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C  ustawienie góra - dół ok. 40-50 minut do suchego patyczka. Po upieczenie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)



MAŁA RADA:


Ciasto możemy przygotować w mniejszej blaszce, będzie wówczas wyższe. Możemy dodać dowolne sezonowe owoce.



Polecam również pyszne UCIERANE CIASTO NA MAŚLANCE

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz