niedziela, 22 stycznia 2017

CIASTO IMPREZOWE

To ciasto zawiera w sobie to co najbardziej lubię: chrupiące orzechy, kawę i kakao. Otulone delikatnym biszkoptem to prawdziwe niebo.... w ustach.  Jest wysokie i może pełnić rolę tortu. Polecam jest rewelacyjne :)







PRZEPIS NA BLACHĘ O WYMIARACH 25/40 CM

BISZKOPT:


6 jaj

1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki ciemnego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i octu

ORZECHOWA BEZA:


25 dag krojonych orzechów

25 dag cukru
łyżka miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek
po czubatej łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej

MASA KAKAOWA:


1,5 szklanki mleka

6 łyżek cukru
czekoladowy budyń
1-2 łyżki kakao
3 żółtka
kostka masła

MASA KAWOWA:


1,5 szklanki mleka

6 łyżek cukru
4-6 łyżek kawy zbożowej typu ,,Inka''
1 łyżka kawy naturalnej
waniliowy budyń
2 żółtka
kostka masła

ORAZ:


Posłodzona kawa do nasączenia


Polewa kakaowa przepis tutaj









ROBIMY BISZKOPT:



Ubijamy na sztywno pianę dodajemy stopniowo cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem a następnie dodajemy do piany. Do miski dodajemy kakao, mąkę ziemniaczaną i uzupełniamy mąką pszenną tak żeby było objętościowo ok. 1,5 szklanki, przesiewamy. Dodajemy partiami i mieszamy delikatnie łyżką. Dzielimy na pół i pieczemy w dwóch blaszkach wyłożonych papierem ok. 20 minut w 150 stopniach C termoobieg lub 170-180 ustawienie góra-dół. Można też upiec jeden i przekroić.


ROBIMY BEZĘ:



Ubijamy pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Ubijamy do momentu, aż będzie błyszcząca a cukier nie będzie wyczuwalny. Dodajemy miód i delikatnie mieszamy. Mąki i proszek przesiewamy i mieszamy z orzechami. Dodajemy partiami do piany i delikatnie mieszamy łyżką. Dzielimy na pół i pieczemy w dwóch blaszkach wyłożonych papierem (musi być) i pieczemy ok. 40 minut w 150 stopniach C termoobieg lub 170 ustawienie góra-dół.

Po upieczeniu bardzo delikatnie przekładamy na deseczkę i od razu ściągamy papier, gdy przestygnie będzie trudniej to zrobić.






ROBIMY MASĘ KAKAOWĄ:


Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem. W połowie szklanki mieszamy budyń i kakao. Wlewamy i cały czas mieszając gotujemy przez chwilę. Wyłączamy płomień i dodajemy po jednym żółtku, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masło rozcieramy i po łyżce dokładamy zimny budyń, miksujemy. Czynność powtarzamy do wyczerpania.


ROBIMY MASĘ KAWOWĄ:



Mleko kawę i cukier gotujemy. W połowie szklanki mieszamy budyń, wlewamy na mleko i chwilę gotujemy ciągle mieszamy. Po wyłączeniu dodajemy żółtka, mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Rozcieramy z masłem jak w przypadku masy kakaowej.


SKŁADANIE CIASTA:


 Z biszkoptu ściągamy skórkę i nasączamy kawą.




  Wykładamy połowę kawowej masy. Wyrównujemy.








Nakładamy orzechową bezę.




Rozsmarowujemy 2/3 kakaowej masy.





Nakładamy biszkopt. Ściągamy skórkę i nasączamy kawą.





Smarujemy masą kawową.





Przykrywamy orzechową bezą.




Dajemy resztę kakaowej masy




Polewamy polewą i wkładamy do lodówki.







Smacznego :)












2 komentarze: