Bardzo łatwa, wilgotna i wyśmienita drożdżówka. Zawsze wychodzi, musimy tylko dodawać składniki za kolejnością jaka jest podana. Tym razem upiekłam z kruszonką, ale już marzy mi się takie ciasto ze śliwkami na wierzchu :) Polecam jest pyszna.
SKŁADNIKI:
5 całych jaj
10 dag drożdży
szklanka cukru pudru
1 szklanka oleju
szklanka zimnego mleka
5 szklanek mąki pszennej
olejek waniliowy dodany w fazie mieszania.
KRUSZONKA:
2 łyżki masła i cukru
4 łyżki mąki
WYKONANIE:
Do dużej miski dajemy rozbełtane jajka, rozkruszone drożdże oraz resztę składników wg podanej kolejności. Przykrywamy folią i ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
Po tym czasie dodajemy parę kropli olejku, ciasto mieszamy łyżką lub wyrabiamy chwilę mikserem z hakiem. Przekładamy na dużą blachę 25/40 cm lub troszkę mniejszą (wykładamy papierem do pieczenia) Wyrównujemy.
Kruszonkę zarabiamy i posypujemy po cieście. Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy na 170-180 stopni C. Pieczemy ok. 30-40 minut. Kontrolujemy czas pieczenia, moja drożdżówka trochę za bardzo mi się przypiekła od spodu. Smacznego :)
Uwielbiam domowe ciasto drożdżowe. :-)
OdpowiedzUsuńJa też :) A takie łatwe szczególnie :) Pozdrawiam
Usuńjedynie tylko to ciasto drozdzowe mi wychodzi
OdpowiedzUsuńTak :) Ciasto jest z serii mega prostych :) Pozdrawiam
UsuńPyszna taka drożdżówka jeszcze ciepła...mmm :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i do tego kubek kakao ;) Pyszności... Pozdrawiam
UsuńOprócz pysznego ciasta drożdżowego moim popisowym daniem jest też pizza. Oba ciasta wyrabiam w multicookerze Philipiaka, który ma dużo innych kulinarnych zastosowań.
OdpowiedzUsuńJa swoje ciasta wyrabiam mikserem planetarnym :) Pozdrawiam :)
UsuńTo moj smak z dzieciństwa....z herbatka lub mlekiem w niedzielę rano....posmarowane masełkiem
OdpowiedzUsuń