To ciasto zawiera w sobie to co najbardziej lubię: chrupiące orzechy, kawę i kakao. Otulone delikatnym biszkoptem to prawdziwe niebo.... w ustach. Jest wysokie i może pełnić rolę tortu. Polecam jest rewelacyjne :)
PRZEPIS NA BLACHĘ O WYMIARACH 25/40 CM
BISZKOPT:
6 jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki ciemnego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i octu
ORZECHOWA BEZA:
25 dag krojonych orzechów
25 dag cukru
łyżka miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek
po czubatej łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
MASA KAKAOWA:
1,5 szklanki mleka
6 łyżek cukru
czekoladowy budyń
1-2 łyżki kakao
3 żółtka
kostka masła
MASA KAWOWA:
1,5 szklanki mleka
6 łyżek cukru
4-6 łyżek kawy zbożowej typu ,,Inka''
1 łyżka kawy naturalnej
waniliowy budyń
2 żółtka
kostka masła
ORAZ:
Posłodzona kawa do nasączenia
Polewa kakaowa przepis tutaj
ROBIMY BISZKOPT:
Ubijamy na sztywno pianę dodajemy stopniowo cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem a następnie dodajemy do piany. Do miski dodajemy kakao, mąkę ziemniaczaną i uzupełniamy mąką pszenną tak żeby było objętościowo ok. 1,5 szklanki, przesiewamy. Dodajemy partiami i mieszamy delikatnie łyżką. Dzielimy na pół i pieczemy w dwóch blaszkach wyłożonych papierem ok. 20 minut w 150 stopniach C termoobieg lub 170-180 ustawienie góra-dół. Można też upiec jeden i przekroić.
ROBIMY BEZĘ:
Ubijamy pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Ubijamy do momentu, aż będzie błyszcząca a cukier nie będzie wyczuwalny. Dodajemy miód i delikatnie mieszamy. Mąki i proszek przesiewamy i mieszamy z orzechami. Dodajemy partiami do piany i delikatnie mieszamy łyżką. Dzielimy na pół i pieczemy w dwóch blaszkach wyłożonych papierem (musi być) i pieczemy ok. 40 minut w 150 stopniach C termoobieg lub 170 ustawienie góra-dół.
Po upieczeniu bardzo delikatnie przekładamy na deseczkę i od razu ściągamy papier, gdy przestygnie będzie trudniej to zrobić.
ROBIMY MASĘ KAKAOWĄ:
Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem. W połowie szklanki mieszamy budyń i kakao. Wlewamy i cały czas mieszając gotujemy przez chwilę. Wyłączamy płomień i dodajemy po jednym żółtku, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masło rozcieramy i po łyżce dokładamy zimny budyń, miksujemy. Czynność powtarzamy do wyczerpania.
ROBIMY MASĘ KAWOWĄ:
Mleko kawę i cukier gotujemy. W połowie szklanki mieszamy budyń, wlewamy na mleko i chwilę gotujemy ciągle mieszamy. Po wyłączeniu dodajemy żółtka, mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Rozcieramy z masłem jak w przypadku masy kakaowej.
SKŁADANIE CIASTA:
Z biszkoptu ściągamy skórkę i nasączamy kawą.
Wykładamy połowę kawowej masy. Wyrównujemy.
Nakładamy orzechową bezę.
Rozsmarowujemy 2/3 kakaowej masy.
Nakładamy biszkopt. Ściągamy skórkę i nasączamy kawą.
Smarujemy masą kawową.
Przykrywamy orzechową bezą.
Dajemy resztę kakaowej masy
Polewamy polewą i wkładamy do lodówki.
Smacznego :)
Chętnie zjadłabym kawałeczek. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ciacho jest pyszne :)
Usuń