wtorek, 15 sierpnia 2017

BISZKOPT Z 6 JAJ

Ten biszkopt robię od dwóch dekad i zawsze się udaje. Polecam :)





6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku i octu


Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier. Dokładnie ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, gdy zacznie ,,kipieć'' wlewamy do białek ciągle ubijając. Mąki przesiewamy i dzieląc na 2 lub 3 porcje wsypujemy do masy. Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. 

Blachę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (sam spód) Pieczemy w 150 st. C termoobieg lub 170 st. C ustawienie góra - dół ok. 30 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.


Ciasta do których m.in. wykorzystałam biszkopt to CIACHO Z NIEWIDZIALNĄ GALARETKĄ

Ciasto biszkoptowe podzieliłam na połowę i piekłam w dwóch blaszkach o wymiarach 25/40 cm około 20 minut. Temperatura 150 st. C termoobieg.

Smacznego!




2 komentarze: