Ten biszkopt robię od dwóch dekad i zawsze się udaje. Polecam :)
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku i octu
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier. Dokładnie ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, gdy zacznie ,,kipieć'' wlewamy do białek ciągle ubijając. Mąki przesiewamy i dzieląc na 2 lub 3 porcje wsypujemy do masy. Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Blachę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (sam spód) Pieczemy w 150 st. C termoobieg lub 170 st. C ustawienie góra - dół ok. 30 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Ciasta do których m.in. wykorzystałam biszkopt to CIACHO Z NIEWIDZIALNĄ GALARETKĄ
Ciasto biszkoptowe podzieliłam na połowę i piekłam w dwóch blaszkach o wymiarach 25/40 cm około 20 minut. Temperatura 150 st. C termoobieg.
Smacznego!
Biszkopt na pewno wychodzi rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńTak jest super :) Dziękuję i pozdrawiam :)
Usuń