Bardzo dobre ciacho biszkoptowe z delikatnym kremem oraz pysznymi borówkami i bezbarwną galaretką. Robi się go dość prosto i przyjemnie. Fajnie wygląda i super smakuje. Polecam :)
Upiec 2 biszkopty w blaszce o wymiarach 25/40 cm.
Tu przepis KLIK
MASA:
2 opakowania bitej śmietany śnieżki
kubek śmietany do zup i sosów 18 % (u mnie Mleczna dolina 330 ml)
szklanka mleka
galaretka cytrynowa
ORAZ:
2 galaretki przezroczyste np. Winiary
25 dag borówek amerykańskich
WYKONANIE:
Galaretki przezroczyste rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Odstawiamy do stężenia. Kroimy w dowolną kostkę. Owoce myjemy i odsączamy na sicie.
MASA:
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Żeby szybciej stężała możemy włożyć do naczynia z zimną wodą.
W tym czasie szklankę zimnego mleka miksujemy ze śnieżkami na sztywno. Dodajemy kubek śmietany i zimną galaretkę. Miksujemy oraz wsypujemy pokrojone galaretki oraz borówki. Mieszamy łyżką i wylewamy na biszkopt, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :)
MAŁA RADA:
Żeby masa lepiej się trzymała należy z biszkoptów delikatnie zdrapać skórkę.
'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'
Pysznie wygląda :) W sam raz do kawki :) Mniam...
OdpowiedzUsuńDo kawki idealne :) Pozdrawiam :)
UsuńA gdzie kupiłaś ta galaretke szukam i szukam i znaleść nie mogę 😪
OdpowiedzUsuńKupiłam w osiedlowym sklepie :)
Usuń