środa, 1 listopada 2017

PUSZYSTY SERNIK NA ZIMNO

Do zrobienia tego sernika wykorzystałam ser zrobiony z jogurtów greckich KLIK. Zwykły twaróg również będzie odpowiedni. Ciasto wyszło bardzo smaczne i puszyste o strukturze pianki. W sezonie owocowym świetnie będzie się komponować z truskawkami i galaretką. Serniczek jest łatwy i pyszny, polecam :)






SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYMIARACH 28/15 CM:

0,5 kg dowolnego mielonego sera 

330 ml śmietanki 30 %
ok. 0,5 szklanki cukru pudru
cytrynowa galaretka
ok. 20 dag okrągłych biszkoptów
0,5 szklanki mocnej posłodzonej kawy (u mnie zbożowa)
sok z cytryny





WYKONANIE:



Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. 

Blachę wykładamy aż po brzegi folią spożywczą.

Na spód układamy biszkopty, odpowiednio nacinamy, obficie nasączamy kawą.

Ser ucieramy z cukrem pudrem.


Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera, miksujemy.

Wlewamy zimną galaretkę, ubijamy, dodajemy sok z cytryny wg uznania. Masę serową wylewamy na biszkopty.

Na wierzch układamy biszkopty, które również nasączamy kawą.

Ciasto chowamy najlepiej na całą noc do lodówki.

Wyciągamy z blachy, usuwamy folię i dowolnie kroimy. Możemy posypać kakao lub startą czekoladą. Smacznego :)  





Przepis na ser z jogurtów greckich KLIK 

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię serniki :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jest delikatny i puszysty :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Jak ja dawno nie jadłam sernika na zimno, aż chyba sobie zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Przystapie do. dziela. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń