Do zrobienia tego sernika wykorzystałam ser zrobiony z jogurtów greckich KLIK. Zwykły twaróg również będzie odpowiedni. Ciasto wyszło bardzo smaczne i puszyste o strukturze pianki. W sezonie owocowym świetnie będzie się komponować z truskawkami i galaretką. Serniczek jest łatwy i pyszny, polecam :)
SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYMIARACH 28/15 CM:
0,5 kg dowolnego mielonego sera
330 ml śmietanki 30 %
ok. 0,5 szklanki cukru pudru
cytrynowa galaretka
ok. 20 dag okrągłych biszkoptów
0,5 szklanki mocnej posłodzonej kawy (u mnie zbożowa)
sok z cytryny
WYKONANIE:
Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody.
Blachę wykładamy aż po brzegi folią spożywczą.
Na spód układamy biszkopty, odpowiednio nacinamy, obficie nasączamy kawą.
Ser ucieramy z cukrem pudrem.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera, miksujemy.
Wlewamy zimną galaretkę, ubijamy, dodajemy sok z cytryny wg uznania. Masę serową wylewamy na biszkopty.
Na wierzch układamy biszkopty, które również nasączamy kawą.
Ciasto chowamy najlepiej na całą noc do lodówki.
Wyciągamy z blachy, usuwamy folię i dowolnie kroimy. Możemy posypać kakao lub startą czekoladą. Smacznego :)
Przepis na ser z jogurtów greckich KLIK
Bardzo lubię serniki :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jest delikatny i puszysty :) Pozdrawiam
UsuńJak ja dawno nie jadłam sernika na zimno, aż chyba sobie zrobię :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie 😊 Pozdrawiam.
UsuńPrzystapie do. dziela. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper 😘 Dziękuję i również Pozdrawiam 😊
Usuń