środa, 1 listopada 2017

SER Z JOGURTÓW GRECKICH

Kupiłam ostatnio sporo jogurtów greckich, uwielbiam je wykorzystywać do DESERÓW. Ale po otworzeniu lodówki okazało się, że jest ich zdecydowanie za dużo. Nadarzyła się więc okazja żeby przetestować ser z jogurtów greckich. Do wykonania tego serka nie potrzeba dużo czasu ani pracy, tylko trochę cierpliwości. Serek poniekąd robi się sam ;) Polecam :)






SKŁADNIKI:


3 jogurty greckie po 400 g

0,5 łyżeczki soli
sitko
pielucha tetrowa lub gaza
gumka recepturka

WYKONANIE:



Jogurty mieszamy z solą. Sitko wykładamy pieluchą lub gazą, wlewamy nasz jogurt i ściskamy oraz zawiązujemy gumką. (ja dodatkowo obciążyłam talerzykami). Nakładamy na garnek lub miskę tak żeby było miejsce na serwatkę, chowamy do lodówki. Codziennie odlewamy serwatkę. 



Po 2 dniach serek możemy użyć do smarowania pieczywa (jest kremowy) Wystarczy dodać szczypiorek lub przyprawić wg uznania.



Po 3-4 dniach serek jest zwarty 

Możemy użyć do naleśników, ciast lub deserów.


Z  podanej ilości otrzymałam 500 g sera. Smacznego :)




Przepis na sernik na zimno z wykorzystaniem serka KLIK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz