sobota, 4 listopada 2017

SZYBKA ROLADA Z JABŁKAMI

Ciasto a raczej rolada z rodzaju tych łatwych i szybkich. Idealna gdy ,,jadą goście'' lub po prostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy. Polecam jest pyszna. U nas znika jeszcze ciepła :)







SKŁADNIKI:

CIASTO:


4 jajka

4 czubate łyżki cukru
3 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki wody
proszek do pieczenia (na czubek łyżki)

NADZIENIE:


4 większe jabłka najlepiej szara reneta

łyżka cukru
cynamon




WYKONANIE:


Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia (spód).


Jabłka obieramy, kroimy w plasterki. Równo wykładamy na blachę. Posypujemy cukrem i cynamonem.






Ubijamy białka na sztywną pianę, dosypujemy po łyżce cukru i dobrze miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku oraz powoli wlewamy wodę. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.



Ciasto wlewamy na jabłka i wyrównujemy.







Pieczemy w temp. 150 st. C termoobieg lub 170 st. C ustawienie góra dół ok. 15-20 minut. 



Dużą ściereczkę wykładamy na stół i posypujemy cukrem pudrem.

Biszkopt po wyciągnięciu obkrawamy i delikatnie przekładamy nasze ciasto na ściereczkę, uważajmy żeby się nie oparzyć.





Delikatnie ściągamy papier, gorące ciasto zwijamy, pomagamy sobie ściereczką. Odstawiamy do ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)







Przepis na pyszne ciasto z dowolnymi owocami, bez miksera KLIK

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :) Jestem pewna, że tak właśnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń