Ciasto a raczej rolada z rodzaju tych łatwych i szybkich. Idealna gdy ,,jadą goście'' lub po prostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy. Polecam jest pyszna. U nas znika jeszcze ciepła :)
SKŁADNIKI:
CIASTO:
4 jajka
4 czubate łyżki cukru
3 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki wody
proszek do pieczenia (na czubek łyżki)
NADZIENIE:
4 większe jabłka najlepiej szara reneta
łyżka cukru
cynamon
WYKONANIE:
Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia (spód).
Jabłka obieramy, kroimy w plasterki. Równo wykładamy na blachę. Posypujemy cukrem i cynamonem.
Ubijamy białka na sztywną pianę, dosypujemy po łyżce cukru i dobrze miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku oraz powoli wlewamy wodę. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto wlewamy na jabłka i wyrównujemy.
Pieczemy w temp. 150 st. C termoobieg lub 170 st. C ustawienie góra dół ok. 15-20 minut.
Dużą ściereczkę wykładamy na stół i posypujemy cukrem pudrem.
Biszkopt po wyciągnięciu obkrawamy i delikatnie przekładamy nasze ciasto na ściereczkę, uważajmy żeby się nie oparzyć.
Delikatnie ściągamy papier, gorące ciasto zwijamy, pomagamy sobie ściereczką. Odstawiamy do ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Przepis na pyszne ciasto z dowolnymi owocami, bez miksera KLIK
Wygląda bardzo apetycznie :) Jestem pewna, że tak właśnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊 Jest pyszna 😊
Usuń