sobota, 7 lutego 2015

CIASTO DELICJA

    Bardzo proste i pyszne ciasto dla amatorów delicji i galaretki, dodatkową zaletą tego placka jest krem, który w smaku przypomina sernik na zimno. Kto się na nie skusi, będzie zadowolony.....                                                    


                              






BISZKOPT

4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu

KREM:


3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
4 łyżki cukru 
2 cytrynowe galaretki
kostka masła

DODATKOWO


2 wiśniowe galaretki
1 duże opakowanie delicji wiśniowych lub 2 małe








WYKONANIE:

Z białek ubijamy pianę na sztywno, powoli dodajemy cukier i dokładnie ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, następnie po łyżce wlewamy je do białek, mieszamy. Mąkę  przesiewamy i delikatnie małymi partiami dodajemy do piany mieszając łyżką. Wlewamy do blachy o rozmiarze 25/40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia  i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20-30 min w temp ok 170 stopni C.

Gdy biszkopt się piecze gotujemy 3 szklanki mleka z dodatkiem cukru, w pozostałej szklance mieszamy budynie, wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń. Odstawiamy do przestudzenia.

Dwie cytrynowe galaretki rozpuszczamy w szklance wody, wiśniowe galaretki w 4 szklankach wody, odstawiamy do przestudzenia.

Ostygnięty biszkopt wyciągamy z blachy, ściągamy skórkę, formę wykładamy folią spożywczą i docinamy żeby wystawała na zewnątrz formy i z powrotem wkładamy biszkopt.





Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gdy masa jest porządnie utarta wlewamy cienkim strumieniem zimne cytrynowe galaretki i dobrze ucieramy. Masę wylewamy na ciasto i wyrównujemy, trzeba się śpieszyć, krem szybko tężeje. Delicje przekrawamy na pół i układamy na masę, wylewamy wiśniową galaretkę i placuszek wstawiamy do lodówki.
Gdy galaretka się zetnie z pomocą drugiej osoby wyciągamy placka z formy trzymając za folię i przekładamy na deskę lub pojemnik, delikatnie odwijamy żeby nie uszkodzić galaretki, usuwamy folię i gotowe.


MAŁA RADA: 

Żeby praca nad ciastem przebiegła sprawnie najlepiej biszkopt jak i budyń przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia przed zabraniem się za krem rozpuścić galaretki. Wszystko wtedy pójdzie bardzo szybko. Biszkopt można nasączyć herbatą lub kawą.





2 komentarze:

  1. Ciasto pycha, szybko się robi, kolejny przepis godny polecenia;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko:bardzo dziękuję za komentarze, cieszę się ogromnie że ciasto smakowało :)

      Usuń