BISZKOPT:
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
KREM:
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
2 cytrynowe galaretki
kostka masła
DODATKOWO:
2 wiśniowe galaretki
1 duże opakowanie delicji wiśniowych lub 2 małe
WYKONANIE:
Z białek ubijamy pianę na sztywno, powoli dodajemy cukier i dokładnie ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, następnie po łyżce wlewamy je do białek, mieszamy. Mąkę przesiewamy i delikatnie małymi partiami dodajemy do piany mieszając łyżką. Wlewamy do blachy o rozmiarze 25/40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20-30 min w temp ok 170 stopni C.
Z białek ubijamy pianę na sztywno, powoli dodajemy cukier i dokładnie ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, następnie po łyżce wlewamy je do białek, mieszamy. Mąkę przesiewamy i delikatnie małymi partiami dodajemy do piany mieszając łyżką. Wlewamy do blachy o rozmiarze 25/40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20-30 min w temp ok 170 stopni C.
Gdy biszkopt się piecze gotujemy 3 szklanki mleka z dodatkiem cukru, w pozostałej szklance mieszamy budynie, wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń. Odstawiamy do przestudzenia.
Dwie cytrynowe galaretki rozpuszczamy w szklance wody, wiśniowe galaretki w 4 szklankach wody, odstawiamy do przestudzenia.
Ostygnięty biszkopt wyciągamy z blachy, ściągamy skórkę, formę wykładamy folią spożywczą i docinamy żeby wystawała na zewnątrz formy i z powrotem wkładamy biszkopt.
Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gdy masa jest porządnie utarta wlewamy cienkim strumieniem zimne cytrynowe galaretki i dobrze ucieramy. Masę wylewamy na ciasto i wyrównujemy, trzeba się śpieszyć, krem szybko tężeje. Delicje przekrawamy na pół i układamy na masę, wylewamy wiśniową galaretkę i placuszek wstawiamy do lodówki.
Gdy galaretka się zetnie z pomocą drugiej osoby wyciągamy placka z formy trzymając za folię i przekładamy na deskę lub pojemnik, delikatnie odwijamy żeby nie uszkodzić galaretki, usuwamy folię i gotowe.
MAŁA RADA:
Żeby praca nad ciastem przebiegła sprawnie najlepiej biszkopt jak i budyń przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia przed zabraniem się za krem rozpuścić galaretki. Wszystko wtedy pójdzie bardzo szybko. Biszkopt można nasączyć herbatą lub kawą.
Żeby praca nad ciastem przebiegła sprawnie najlepiej biszkopt jak i budyń przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia przed zabraniem się za krem rozpuścić galaretki. Wszystko wtedy pójdzie bardzo szybko. Biszkopt można nasączyć herbatą lub kawą.
Ciasto pycha, szybko się robi, kolejny przepis godny polecenia;)
OdpowiedzUsuńDorotko:bardzo dziękuję za komentarze, cieszę się ogromnie że ciasto smakowało :)
Usuń