środa, 11 lutego 2015

PĄCZKI

Bardzo proste, delikatne i puszyste pączki. Idealne na Tłusty Czwartek lub po prostu na małą ,,zachciankę''. Polecam są pyszne :) 



SKŁADNIKI:

ok. 1 kg mąki
10 dag cukru
15 dag masła lub margaryny
3 całe jajka
ok. 2 szklanki ciepłego mleka
7 dag drożdży
cukier waniliowy
ok. 0,5 kieliszka alkoholu

DODATKOWO:


marmolada
cukier puder do posypania
olej lub smalec do smażenia
mąka do podsypania




WYKONANIE:



 Z drożdży, łyżki cukru, odrobiny mleka i mąki robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce. 

Do dużej miski przesiewamy mąkę, topimy tłuszcz. Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do białości.

Gdy drożdże podrosną dajemy je do miski razem z jajami, ciepłym tłuszczem, wlewamy alkohol. Powoli zagniatamy ciasto, dolewamy tyle mleka żeby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do ręki, Jeśli jest taka potrzeba dosypujemy mąkę. Chwilę wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm, szklanką wykrawamy kółka. Ciasto delikatnie spłaszczamy ręką, wykładamy na środek każdego łyżeczkę marmolady. Sklejamy i formujemy pączki. Wykładamy na podsypaną mąką deseczkę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

W płaskim naczyniu rozgrzewamy dobrze tłuszcz.Przekładamy na średni palnik i powoli smażymy pod przykryciem do zarumienienia pączka. Obracamy na drugą stronę i smażymy już bez przykrycia.
Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Z przepisu wyszło mi 44 średnich  pączuszków.

LUKIER:

 8 dag cukru pudru, 1,5 łyżki soku z cytryny i gorącej wody. Wszystko dobrze ucieramy i polewamy pączki.
 Smacznego!




MAŁA RADA:

Pączki możemy również nadziać za pomocą szprycy, po usmażeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz