Bardzo proste, delikatne i puszyste pączki. Idealne na Tłusty Czwartek lub po prostu na małą ,,zachciankę''. Polecam są pyszne :)
SKŁADNIKI:
ok. 1 kg mąki
10 dag cukru
15 dag masła lub margaryny
3 całe jajka
ok. 2 szklanki ciepłego mleka
7 dag drożdży
cukier waniliowy
ok. 0,5 kieliszka alkoholu
DODATKOWO:
marmolada
cukier puder do posypania
olej lub smalec do smażenia
mąka do podsypania
WYKONANIE:
Z drożdży, łyżki cukru, odrobiny mleka i mąki robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, topimy tłuszcz. Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
Gdy drożdże podrosną dajemy je do miski razem z jajami, ciepłym tłuszczem, wlewamy alkohol. Powoli zagniatamy ciasto, dolewamy tyle mleka żeby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do ręki, Jeśli jest taka potrzeba dosypujemy mąkę. Chwilę wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm, szklanką wykrawamy kółka. Ciasto delikatnie spłaszczamy ręką, wykładamy na środek każdego łyżeczkę marmolady. Sklejamy i formujemy pączki. Wykładamy na podsypaną mąką deseczkę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W płaskim naczyniu rozgrzewamy dobrze tłuszcz.Przekładamy na średni palnik i powoli smażymy pod przykryciem do zarumienienia pączka. Obracamy na drugą stronę i smażymy już bez przykrycia.
Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Z przepisu wyszło mi 44 średnich pączuszków.
LUKIER:
8 dag cukru pudru, 1,5 łyżki soku z cytryny i gorącej wody. Wszystko dobrze ucieramy i polewamy pączki.
Smacznego!
MAŁA RADA:
Pączki możemy również nadziać za pomocą szprycy, po usmażeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz