piątek, 10 lipca 2015

MIODOWE CIASTO

Bardzo pyszne i popularne ciasto, które piekły nam nasze mamy lub babcie. Najbardziej lubię w tym cieście masę z kaszą manną i dodatkiem olejku migdałowego oraz kwaśny dżem, który przełamuje słodycz ciasta. Polecam, jest pyszny, łatwy i nie drogi. Kto jeszcze nie piekł tego placka gorąco polecam lub przypominam przepis, bo jest tego wart. Ciasto należy przygotować przynajmniej dzień przed podaniem aby z łatwością dało się kroić oraz wszystkie jego smaki połączyły się ze sobą. Smacznego :) 




CIASTO:
60 dag mąki pszennej
3 całe jajka
20 dag cukru pudru
3 łyżki miodu
10 dag margaryny
łyżeczka sody

KREM:

2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru 
9 łyżek kaszy manny
masło lub margaryna
olejek migdałowy

DODATKOWO:

słoiczek powidła śliwkowego lub dowolny kwaśny dżem
1 truskawkowa galaretka
kilka kropli soku z cytryny


POLEWA:

0,5 kostki margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
5 łyżek kwaśnej śmietany lub mleka
łyżka żelatyny

WYKONANIE CIASTA:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem pudrem oraz sodą, dodajemy margarynę i dobrze siekamy nożem. Robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy miód. Zarabiamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. Pieczemy w blachach o wymiarach 25/40 wyłożonych papierem do pieczenia w temp 150 stopni C termoobieg lub 170-180 stopni C piekarnik zwykły, na złoty kolor.

WYKONANIE KREMU:

Do garnka najlepiej z podwójnym dnem wlewamy 1,5 szklanki mleka, gdy się zagotuje dodajemy cukier. Do połowy szklanki mleka dajemy kaszkę mannę, wlewamy na mleko i gotujemy do momentu aż kaszka dobrze zgęstnieje, cały czas mieszamy aby się nie przypaliła. Odstawiamy do wystudzenia. Masło rozcieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnej kaszki dobrze miksując. Na końcu dodajemy parę kropli migdałowego olejku.



PRZYGOTOWANIE GALARETKI:
Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody, wstawiamy do naczynia z zimną wodą. Gdy ostygnie mieszamy z powidłem i sokiem z cytryny, odstawiamy do lodówki lub zamrażarki często sprawdzając bo szybko nam zastygnie.






SKŁADANIE CIASTA:

Ciasta wyciągamy z blach i rozkładamy obok siebie. Dwa blaty smarujemy bardzo gęstą galaretką. Gdy już dobrze zastygnie, krem dzielimy na pół i równo nakładamy na ciasta z galaretką. Kładziemy jeden blat na drugim i przykrywamy trzecim - pustym. Lekko dociskamy. Polewamy polewą. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce. 



WYKONANIE POLEWY:
Wszystkie składniki  oprócz żelatyny rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (jak nie chce się rozpuścić wrzucam na parę sekund do mikrofali) i dodajemy do polewy. Mieszamy i lekko studzimy. Polewamy placek. Smacznego! 


Ciasto wspaniale smakuje również bez polewy :)

2 komentarze:

  1. Oczywiście, że pamiętam! Uwielbiam to ciasto. Tak dawno już go nie jadłam, że chyba czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń